Nogomet
383

Zvezda, Budućnost, Olimpija, Vardar, Sturm stižu na fudbalski turnir u Sarajevo

Piše: Edin Isanović
FK Crvena zvezda
Treći Međunarodni fudbalski turnir U-17 pod nazivom "Igraj fudbal, živi život" u organizaciji Udruženja za podsticaj kulture i sporta (UPKIS) - Profesional iz Sarajeva održat će se od 19. do 22. juna ove godine na stadionu Grbavica. Turnir koji polako prerasta u tradiciju okupit će u glavnom gradu BiH velike timove iz regiona.

Organizator je ove godine osigurao učešće sljedećih klubova: Crvena zvezda (Beograd), Split, Olimpija (Ljubljana), Budućnost (Podgorica), Sturm (Grac), Vardar (Skoplje), Sarajevo i Željezničar. Turnir će trajati četiri dana, a cilj je unapređenje regionalnih odnosa između klubova i promocija fudbala.

Osim afirmisanja mladih igrača organizator želi promovisati grad na Miljacki i državu BiH. Ovaj događaj okupt će 180 mladih fudbalera iz osam klubova koji će u budućnosti biti ambasadori u svojim klubovima i reprezentacijama.

Inače, fudbalere će na turniru pratiti skauti iz Slovačke, Češke Republike i Španije. Udruženje za podsticaj kulture i sporta (UPKIS)- Profesional iz Sarajeva dobilo je pohvale za prethodno dva organizovana turnira koji je za kratko vrijeme postao prepoznatljiv u regionu i šire.

Prvi ovakav događaj održan je prije dvije godine na Bjelašnici, a u finalu je Željezničar savladao zagrebački Dinamo rezultatom 1:0. Treće mjesto pripalo je FK Sarajevo.

Turnir je 2013. godine osvojio beogradski Rad koji je u finalnom okršaju savladao Crvenu zvezdu sa 3:1. Na trećem mjestu završila je Cibalija iz Vinkovaca.

Recimo i to da su na prethodna dva turniru igrali Tin Jedvaj koji je kasnije iz Dinamo preselio u Romu i Marko Dabro koji je bio najbolji strijelac turnira prošle godine. Nosio je dres Cibalije, a karijeru je nastavio u Fiorentini.

Direktan prijenos ovogodišnjeg finala utakmice za treće mjesto radit će Televizija Sarajevo. Medijski pokrovitelj su Arena Sport TV, Radio 8, Europlakat i Klix.ba.