Reprezentacija BiH
0

Zvanično proglašenje Papeta za selektora u utorak

Sarajevo-x.com
Safet Sušić
Safet Sušić
Iako je za danas (subota) zakazan sastanak čelnika Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH sa Sergejem Barbarezom, čini se kako je imenovanje Safeta Sušića na selektorsku poziciju gotova stvar. Potvrdio je to i sam Sušić, rekavši da je sa čelnicima Saveza usmeno dogovorio preuzimanje funkcije.

Kako dogovor nije konačan dok ne bude potpisan, najbolje bi bilo sačekati utorak naredne sedmice, kada će na sjednici IO NSBiH ime zamjenika Miroslava Ćire Blaževića biti zvanično saopšteno.

Najbolji nogometaš BiH, legendarni Pape, iako je na početku pregovora djelovao nezainteresovano, uspio je postići kompromis sa Savezom, te za Nezavisne novine izjavio kako je sve ostalo na rukovodstvu krovne bh. nogometne kuće.

"Osjetio sam da je ovo najbolji trenutak da preuzmem tim i nadam se da ćemo uspjeti realizirati dogovorene detalje", istakao je bivši fudbaler Sarajeva i PSG-a, koji će imati za cilj da reprezentaciju naše zemlje odvede na naredno Evropsko prvenstvo. Špekuliše se da bi mu u tome Barbarez mogao pomoći kao prvi asistent.

Safet Sušić je rođen 13. aprila 1955. godine, a 2000. godine proglašen za najboljeg bh. nogometaša 20. stoljeća. Legenda je nekadašnjeg prvaka Jugoslavije Sarajeva, gdje je došao iz Krivaje. Za tim sa Koševa od 1972. do 1982. godine odigrao je 350 utakmica i postigao 250 golova.

Narednih devet sezona proveo je u Paris Saint-Germainu, čiji navijači su ga proglasili za "princa sa Parka prinčeva".

Za reprezentaciju Jugoslavije Sušić je odigrao 54 utakmice i postigao 21 gol, a njegov početak reprezentativne karijere još niko nije ponovio. Debitovao je za "plave" 5. oktobra 1977. godine u Budimpešti protiv Mađarske i postigao dva gola, da bi već u narednom susretu protiv Rumunije u Bukureštu zabilježio het-trik.

Godine 1979. proglašen je za najboljeg nogometaša Jugoslavije, a pripalo mu je i priznanje za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

Trenersku karijeru počeo je 1994. godine u Cannesu, a potom je vodio turske klubove Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü, Ankaraspor, Rizespor, kao i Al-Hilal iz Saudijske Arabije.