Nogomet
133

Zukanović večeras u početnoj postavi protiv Sampdorije, Sušić na potezu

Piše: J. H.
Ervin Zukanović (Foto: Klix.ba)
Ervin Zukanović (Foto: Klix.ba)
Bh. internacionalac Ervin Zukanović bit će u startnoj postavi ChievoVerone u utakmici protiv Sampdorije u okviru četvrtog kola talijanske Serije A.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, nedavno je kazao da računa na usluge iskusnog Zukanovića u kvalifikacionim utakmicama za Euro 2016. godine. Pape je u ponedjeljak objavio spisak za predstojeće dvije utakmice protiv Velsa i Belgije.

Zukanović je izborio mjesto u početnih 11 igrača talijanskog premijerligaša i za očekivati je da će vrlo brzo dobiti poziv od selektora da se priključi reprezentativcima. Naravno, ukoliko se Sušić bude držao svoje riječi.

Koliko je Ervin nedostajao Zmajevima u posljednjih nekoliko mjeseci govore i rezultati Zmajeva.

Zukanović je zadnju utakmicu u dresu Zmajeva odigrao 14. augusta 2013. godine na Koševu gdje su izabranici Safeta Sušića poraženi od Sjedinjenih Američkih Država 4:3. Do njegovog izlaska sa terena u 63. minuti odbrana je, koliko-toliko, odgovarala na napade Jozyja Altidorea i društva.

Nekoliko dana poslije, Zukanović se povrijedio i od tada više nije nastupao za Zmajeve iako je bio u sastavu za utakmicu protiv Egipta u kojoj je bh. reprezentacija također poražena.

U međuvremenu, bio je na pripremama u Sarajevu prije nego su Zmajevi odletjeli u Brazil na Mundijal. Zukanović nije bio na letu zbog, navodno, grubih riječi koje je uputio na adresu Nogometnog saveza BiH, a nakon što je saznao da nije dobio vizu za SAD gdje su se Zmajevi pripremali prije nego su stigli na južnoamerički kontinent.

Sušić će kasnije izjaviti da računa na polivalentnog defanzivca, ali do danas nije dobio poziv za povratak u reprezentaciju.

Večeras, potpuno oporavljeni Zukanović, će istrčati na Gradski stadion Luigi Ferraris u Genoi s ciljem da se nametne selektoru Sušiću i dobije poziv za nastavak kvalifikacija za Euro 2016. nakon šokantnog poraza od Kipra u Zenici u prvom kolu.