Nogomet
129

Zukanović prešao u Atalantu: Nisam htio sjediti na klupi, Gasperini me želi u ekipi

Piše: D. B.
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ervin Zukanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. reprezentativac Ervin Zukanović novi je igrač Atalante iz Bergama. U ekskluzivnom razgovoru za portal Klix.ba govorio je o svojoj odluci da napusti Romu, periodu provedenom u Rimu, saradnji s klupskim saigračima Edinom Džekom i Miralemom Pjanićem te velikanom Francescom Tottijem, izazovima koji ga očekuju u novom klubu i naravno o reprezentaciji BiH.

"Prešao sam u Atalantu, a razlog je to što trener nije računao na mene kao zamjenu za povrijeđenog Rudigera. Doveli su novog igrača iz Intera i jednostavno mi se nije svidjela situacija u kojoj bih sezonu presjedio na klupi. To je jedini razlog zbog kojeg sam nažalost morao napustiti Romu nakon šest mjeseci iako sam imao visoke ambicije s Vučicom", izjavio je Zukanović za portal Klix.ba.

U Atalantu je došao kao posuđen igrač Rome na jednu sezonu, a klub iz Bergama ima pravo otkupa njegovog ugovora.

"Tačno je da iz Rome u Atalantu idem na jednogodišnju posudbu s opcijom da me novi klub otkupi. Imat ću iste uvjete kao i u Rimu, što mi ujedno olakšava odluku da pređem u Bergamo", otkrio je dvadesetdevetogodišnji defanzivac.

On je čvrsto uvjeren da je prelazak u tim iz Bergama dobra odluka. Tamo će biti pod vodstvom poznatog i iskusnog trenera Gian Piera Gasperinija.

"Razgovarao sam sa sadašnjim direktorom Atalante koji me je ranije doveo u Chievo. Rekao mi je da se radi o vrlo ozbiljnom i organizovanom klubu koji ima odlične uslove za rad i napredak. To mi je bitno zbog karijere. Također, Atalanta je dovela i novog trenera Gasperinija koji je vodio Genovu. On je izrazio želju da me dovede, ima dobro isplaniran projekt i to me je privuklo", kazao je Zukanović.

U Romi je proveo šest mjeseci, ali je i u tom kratkom periodu ostvario neke od svojih ciljeva, zbog čega je izuzetno sretan.

"Romu ću definitivno pamtiti po dobrom, iako na kraju nije baš ispalo onako kako sam očekivao, međutim, to je sastavni dio našeg posla. Uvijek ću se sjećati utakmica Lige prvaka protiv Real Madrida, ostvario sam jedan od svojih ciljeva i zaigrao sa odličnim igračima", istakao je novi igrač Atalante.

Dok je nosio dres Vučice, Ervin je imao priliku sarađivati s kolegama iz reprezentacije BiH Miralemom Pjanićem i Edinom Džekom, ali i drugim zvijezdama poput kapitena Francesca Tottija. Džeko i Totti su ostali u Romi, dok je Pjanić prešao u Juventus.

"Više sam vremena provodio s Edinom nego s Miralemom, dobro smo se slagali, kako sportski, tako i privatno. Kakva će naredna sezona biti za njih, zaista ne znam, nemoguće je predvidjeti budućnost. Ono što mogu reći je da im želim sve najbolje, da ih zdravlje posluži. Što se Tottija tiče, on je veći od kluba, mada možda i ne bi trebalo biti tako", dodao je Zukanović.

Kao favorita u narednoj sezoni talijanske Serije A vidi Juventus.

"Realno, Juventus je ipak glavni favorit, oni zaista dovode ozbiljna pojačanja", jasan je bio naš sagovornik.

Na kraju razgovora se osvrnuo i na reprezentaciju BiH.

"Uvijek je lijepo doći i vidjeti svoje prijatelje na okupljanju reprezentacije BiH. Svi se nadamo dobrom startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo", završio je Zukanović.