Nogomet
177

Zubanović proslavio dan kada je "zaledio" Koševo: Trud, znoj i suze nisu bili uzalud

Piše: D. B.
Hadis Zubanović postiže gol na Koševu
Hadis Zubanović postiže gol na Koševu
Hadis Zubanović je ostao upamćem među navijačima Željezničara po tome što je u finalu playoffa za prvaka BiH 1998. godine postigao pogodak na Koševu protiv Sarajeva kojim je Plavim donio titulu poslije gotovo 30 godina. Od tada je prošlo 17 godina, a popularni Manijaci ga se i danas sjećaju, pa čak i obilježavaju taj dan kao "Zubandan".
Hadis Zubanović postiže gol na Koševu
Hadis Zubanović postiže gol na Koševu

Zubanović je na derbiju odigranom 5. juna 1998. godine u posljednjim trenucima utakmice na Koševu pogodio za titulu i veliko slavlje navijača Željezničara, koji mu to nikad nisu zaboravili. Oni sada taj 5. juni obilježavaju kao Zubandan, pa čak taj "praznik" međusobno čestitaju. Najveći broj čestitki svakako dobija Zubanović.

"Kada je mali dječak trčakarajući mahalama Vratnika ganjao loptu... i kada je taj isti dječak davne 1987. godine otišao na betonski teren stadiona Grbavica i prošao selekciju od 200-300 dječaka i počeo trenirati u voljenom klubu...i kada je 1993. godine u ratnom periodu dobio hepatitis A (žutica), a doktori mu strogo zabranili treniranje i rekli da mu jetre više ne može podnijeti napore...i kada je u tom sitom ratnom vremenu pješke na trening išao s Koševskog Brda do Osnovne škole 'Alija Alijagić' na Dolac Malti, noseći 5 litara vode u ruksaku i izbjegavajući snajper s njegove Grbavice...i kada je 19996. godine gurao autobus na Igmanu koji se zaglavio u blatu, a potom u Tuzli od nekog Zmaja izgubio 9:1...nije mogao ni slutiti da će 5. juna 1998. godine doživjeti takvu radost i počast da svom voljenom klubu donese titulu prvaka jedne i jedine države Bosne i Hercegovine! Hvala vam što me svake godine podsjetite da moj trud, rad, znoj, suze nisu bile uzalud i hvala dragom Bogu koji mi je dao privilegiju i čast da baš ja budem taj tu večer, a mogao je biti bilo ko. Voli vas vaš Zuban!", napisao je Zubanović na svom profilu na Facebooku.