Oštar start
0

KOLUMNA / Zrnić i Panić u ofsajdu golgetera iz Saveza

Piše: Bakir Tiro
Fudbalske sudije u posljednje dvije godine osramotile su Bosnu i Hercegovinu u svijetu. Postupci pojedinih "ljudi u crnom" zavili su nas u crno. Njihovi nadređeni ostali su neokrznuti. Koje li slučajnosti.

Nismo još ni preživjeli šok koji nam je priredio Novo Panić iz Doboja (štimajući utakmice sa kladioničarskom mafijom), a otpisani Siniša Zrnić, zajedno sa Kenanom Bajramovićem i Rizahom Ridžalovićem, imali su svojih "pet minuta slave".

Osramotili nas najbolji

Namjestili su prijateljsku utakmicu Latvija - Bolivija (2:1). Da stvar bude katastrofalna, u Antaliju su otišli bez znanja i neophodne verifikacije Sudijske organizacije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. FIFA-ine znakove, kako bi zarad kladionice dijelili nepravdu u meču 9. februara, posudili su od kompanjona Mađara. Svjetska prevara!

Cijela priča "provaljena" je nekoliko dana kasnije. Radi toga, Zrnića (nekada našeg najboljeg sudiju), Bajramovića i Ridžalovića zadesit će Panićeva sudbina. FIFA će ih kazniti doživotnom zabranom obavljanja svih funkcija u fudbalu. Očito, trio iz Zenice ništa nije naučio iz slučaja čiji je glavni akter bio njihov komšija Dobojlija. Najžalosnije je što su ovu zemlju osramotili baš najbolji fudbalski arbitri od nezavisnosti BiH. Panić i Zrnić najviše su napredovali kao FIFA internacionalci. E, što su napredovali, napredovali su.

Marionete i taldžije

Međutim, poenta cijelog zadnjeg skandala u našem fudbalu potiče ponovo iz Predsjedništva i Izvršnog odbora N/FS BiH. Oni vedre i oblače našim fudbalom, tako i sudijama i osobama u Sudijskom komitetu. Marionete ne smiju ni pisnuti. Ko se pobuni protiv planova bh. fudbalskih moćnika gubi funkciju, leti sa sudijskih lista. U komitetima N/FS BiH, jednostavno, ima i onih koju su u talu sa onima koji odlučuju o svemu.

Primjer prvi: Sulejman Čolaković, predsjednik N/FS BiH u proteklim danima osuo je paljbu po sugrađanima Zrniću, Bajramoviću i Ridžaloviću. Morao je da bi se napravio nevinim i naivnim. Učinio je to tek kada je FIFA pokrenula istragu o utakmici u Antaliji, poslala dopis u Savez pred suspenzijom. Isti taj Čolaković, bez konsultacije sa Sudijskim komitetom N/FS BiH, Zrnića je ove godine "progurao" za kontrolora suđenja UEFA iz ove nesretne države. Da ne uradi, što je uradio, Zrnić bi u 2011. ocjenjivao rad sudija po Evropi. Ne zna čovjek bi l' se smij'o il bi plak'o!

Čolaković & Co. nisu ništa učinili da bi barem malo sprali ljagu sa obraza našeg fudbala. Umjesto da poslije pregledanog snimka sa utakmice Latvija – Bolivija (svi koji su ga gledali, sve su i vidjeli) automatski kazne Zrnića & Co, čekaju odluku FIFA-e. Imali su prečeg posla. Kojeg?

Poslušnici za proljetnu pljačku

Primjer drugi. Na ovosedmičnoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH nije bilo ni kolektivne osude sudijske bruke iz Antalije. No, zato su članovi "fudbalske vlade" mijenjali funkcionere u Sudijskom komitetu Saveza. Ne, nisu to učinili zbog odgovornosti za bruku.

Na zahtjev Miroslava Čorića, člana IO iz Mostara, iz komiteta je izbačen Željko Perić. Zamijenjen je poslušnim Berislavom Markotićem. A, sada spektakl! Na istoj sjednici Josip Bevanda, član IO iz Širokog Brijega, tajnik NK Široki Brijeg, predsjednik HVIDR-e iz istog mjesta, i ko zna šta više, zatražio je smjenu Zdravka Čavara. U komitet je vratio Spomenka Mandića, koji je smijenjen tri kola prije kraja jesenjeg dijela sezone. Vjerovatno se Madić zakleo na vjernost Bevandi i ispunjavanju svih njegovih proljetnih želja oko "sudijskih pitanja" na terenima Premijer lige. Ostali u IO sve su nijemo posmatrali, te po principu "vi mijenjajte svoje, ne dirajte u naše", aminovali zahtjeve "Herceg-Bosanaca".

Ovog vikenda počinje pljačka. Pardon, Premijer liga BiH.

Zaključak. Ko imalo poznaje situaciju u naše fudbalu sve mu je jasno k'o dan. Zrnić i Panić ostali su u ofsajdu, a pojedini čelnici N/FS BiH na neregularan način nastavljaju zabijati golove na našem, od stida, crvenom travnjaku.