Nogomet
4

Zrinjski pobjedom nad Veležom stigao na korak do titule, Travnik porazom od Slobode ispao iz lige

Piše: O. T.
Foto: Bljesak.info
(Foto: Bljesak.info)
U 28. kolu BHT Premijer lige Zrinjski je na stadionu Pod Bijelim brijegom minimalnim rezultatom 1:0 slavio protiv Veleža i stigao na korak do osvajanja titule iako je pobjedu upisala i drugoplasirana Sloboda koja je u gostima sa 3:2 savladala Travnik.

Zrinjski je u mostarski derbi ušao kao lider tabele sa četiri boda više od Slobode i sa čak 12 vezanih utakmica bez poraza u ligi pri čemu je upisao devet pobjeda. Uz to, Plemići na prethodna tri meča nisu primili gol.

Za razliku od lidera, odavno otpisani Velež je u prethodnih 17 ligaških mečeva upisao čak 16 poraza i samo jedan remi.

Domaći tim je vladao terenom od početka i već u devetoj minuti imao je stopostotnu šansu kada je Zakarić sa nekih sedam metara šutirao glavom nakon centaršuta sa lijeve strane. Udarac je zaustavio golman Bobić.

Nova velika šansa za Plemiće stigla je u 13. minuti. Matija Katanec nakon kornera dolazi do lopte u kaznenom prostoru i pogađa stativu.

Nakon odličnog otvaranja meča u prvih 15 minuta, Zrinjski je nastavio sa dominacijom, ali nije uspijevao prijetiti Bobiću kao u početku meča tako da se na odmor otišlo sa 0:0 na semaforu.

Nakon samo tri minute igre u drugom dijelu Zrinjski je poveo sa 1:0. Todorović je ubacio sa lijeve strane, a njegovu loptu u gol je pospremio Bilbija za veliko slavlje na tribinama stadiona Pod Bijelim brijegom.

Iako se u tim momentima očekivalo da Zrinjski brzo dođe do novog pogotka koji bi mu donio mirniju završnicu, to se nije desilo. Čak su gosti u 69. minuti imali priliku za izjednačenje, ali je Hajdarević loše reagovao. Tri minute kasnije zaprijetio je Zakarić na drugoj strani, ali rezultat je ostao isti i nije se mijenjao do kraja meča.

Zrinjski je ovom pobjedom stigao na korak do osvajanja titule pošto ima četiri boda više od Slobode, a do kraja su ostala dva kola. Plemići u narednom kolu gostiju Mladosti iz Doboja kod Kaknja nakon čega će u posljednjem kolu dočekati Slobodu u Mostaru.

Na Piroti su se sastali Travnik i Sloboda. Domaći tim je kao motiv imao borbu za opstanak, a Sloboda borbu za titulu iako i jedni i drugi imaju minimalne šanse da ispune te ciljeve.

Uvodnih 15 minuta nije ponudio velika uzbuđenja pred golovima, a onda je Sloboda u 18. minuti povela sa 1:0 golom Krpića.

Slavlje gostiju nije trajalo dugo. Već u 22. minuti Ćurić je topovskim udarcem sa oko 25 metara matirao Pirića i pogodio za 1:1.

Travnik je u 26. minuti postigao novi pogodak, ali je on poništen. U finišu prvog poluvremena Tuzlaci su uspjeli doći do novog vodstva, a strijelac je bio Ivetić.

Domaći tim nije odustajao i nakon devet minuta igre u drugom dijelu dosuđen im je penal nakon što je rukom u šesnaestercu igrao Ordagić. Siguran realizator sa bijele tačke bio je Jelić koji pogađa za 2:2.

Nakon velikog razočarenja u prethodnom kolu, što je bio poraz od Drine na Tušnju, Sloboda nije dozvolila novo iznenađenje i uspjela je doći do pobjede nakon što je Ordagić u 82. minuti pogodio za konačnih 3:2.

Ovim porazom Travnik je ispao iz lige pošto za Slavijom zaostaje osam bodova.

Raspored 29. i 30. kola Premijer lige BiH:

7. maj:

Drina - Široki Brijeg Mladost DK - Zrinjski Vitez - Slavija Olimpic - Travnik Radnik - Borac Sloboda - Sarajevo Velež - Čelik Željezničar - Rudar

14. maj:

Borac - Vitez Čelik - Mladost DK Rudar - Velež Sarajevo - Olimpic Slavija - Željezničar Široki Brijeg - Radnik Travnik - Drina Zrinjski - Sloboda

Tabela: