Nedodirljivi od petog kola
0

Zrinjski bez konkurencije u Premijer ligi BiH

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Izabranici Dragana Jovića su upisali 1.080 minuta bez poraza, rekordni niz je prekinut u gradu na Trebišnjici. Prednost je rasla, a u 28. kolu iza ove priče stavljena je tačka.

Mostarski Zrinjski osvojio je drugu titulu u svojoj istoriji. Iako se očekivala neizvjesna borba, „Plemići“ su relativno lako došli do naslova prvaka BiH. Premda su ostali klubovi najavljivali da su pretendenti za titulu, vrlo brzo postalo je jasno da će izabranici Dragana Jovića marširati bez ozbiljnog konkurenta.

Prva dva duela nisu nagovjestila takav rasplet. Uz dosta napora savladan je Borac 3-2, dok je gostovanje na Koševu donijelo visok poraz od 3-0. Nakon što su najveći bh. stadion napustili pognutih glava nogometaši Zrinjskog prave niz od dvanaest utakmica bez poraza. Gledajući sa ove distance to je bilo ključno i možemo reći da je titula praktično osigurana na jesen. Put bez krivog koraka počeo je trijumfom na Piroti, sa rezultatom 2-1. Pod Bijelim Brijegom su se bez većih poteškoća obračunali sa Slobodom (koja je bila lider drugog, trećeg i četvrtog kola), a u sudaru sa Veležom dolaze do važnih gostujućih bodova.

Preuzimanje vrha

Pobjedničke navike nastavili su u dvoboju sa Modričom (1-0), i u tim trenucima su zasjeli na vrh. Nadmoć su potvrdili u Laktašima gdje su praktično izgubljenu utakmicu pretvorili u trijumf. Gubili su sa 3-1, ali su u posljednjim sekundama preokrenuli na 4-3. Kasnije su i sami apostrofirali da su im to tri najdraža boda. Zatim je uslijedilo gostovanje tima sa Grbavice u Mostaru. No, klub koji je predstavljao prijetnju (ne po rezultatima u ovoj sezoni, ali svakako u međusobnim sudarima) nije prekinuo uspješnu seriju. Potom su u zaostaloj utakmici trećeg kola (zbog nastupa u evropskim kupovima) na domaćem travnjaku porazili Široki Brijeg (sedma uzastopna pobjeda) i zabetonirali su se na prvom mjestu. Bilo je tada svima jasno da su nedodirljivi.

Kada su svi očekivali da će bez većih poteškoća nastaviti pobjedničku seriju, na tom putu se ispriječilo Posušje. Okršaj na Mokrom docu završen je 2-2. Prekinut je niz rekordnih pobjeda. Četiri kola prije kraja jesenjeg dijela na noge im je stigao i jedini pratilac, Slavija. Golovima Đurića, Kordića i Vukovića Mostarci su se približili naslovu. Prednost je rasla, posao je samo trebalo privesti kraju.

Puko odrađivanje posla

Bod sa Bilinog polja (0-0) potvrdio je domaću dominaciju i već tada je izgledalo da je poznat novi prvak i u konačnici. Na svoj konto dodali su još po tri boda iz dvoboja sa Zvijezdom (4-3) i Orašjem (3-1). Onda je, u petnaestom kolu, stigao drugi poraz sezone. U gradu na Trebišnjici slavio je Leotar (2-1).

Sa šest bodova viška Zrinjski je dočekao proljetni dio prvenstva, prilično komotni i usamljeni na vrhu tabele. Posao je samo trebalo dovršiti. Iako tim iz Istočnog Sarajeva nije bio definitivno ispao iz igre, ljubitelji nogometa na Neretvi znali su da uz sve domaće trijumfe teško mogu ispustiti stečenu prednost. Računica je bila vrlo jasna.

Bodovi sa gostovanja teško su dokučivi u proljetnom dijelu, ali su već u Banjaluci „Plamići“ napravili veliki iskorak ka svom cilju. Trijumf od 2-1 značio je da će nastavak biti puko odrađivanje posla. U ostalim sudarima većinom su kući pobjeđivali, a gubili u gostima. Unatoč tome, rezulatati konkurenata i velika bodovna razlika niti jednoga trenutka nije ugrozila poziciju jedan. Milimetri su ih dijelili od titule koja je i teoretski osigurana u 28. kolu. Iako su poraženi u Gradačcu od Zvijezde, prvenstvo je bilo riješeno. Napunjeni emocijama nisu uspjeli preplivati Savu (poraz od Orašja 3-2), a u posljednjem kolu sa Leotarom i zvanično će primiti pobjednički pehar.

Bila je ovo sezona u kojoj Zrinjski nije imao pravu prijetnju, sezona u kojoj su se ostali klubovi borili za drugo mjesto. Statistika pokazuje da su se na lidersku poziciju instalirali u petom kolu i da su tu ostali do kraja. Sasvim zasluženo!

Organizacijski korak ispred

Iako su u odnosu na prošlu sezonu ostali bez nekoliko ključnih nogometaša, promjene su izvršene pametno. Kupovali su igrače za pozicije na kojima bi se pojavio deficit, tako da Zrinjski bez obzira na odlaske, nije previše pao u kvalitetu. Najbliži pratioci bili su Slavija, Sloboda i u finišu Sarajevo. Ipak, niti jednog momenta nisu ozbiljno ugrozili lidera. Svakako treba spomenuti da je u mostarskom klubu dosta stvari posloženo kako treba, pogotovo u kadrovskoj politici. U organizacijskom smisli su danas ispred skoro svih bh. klubova, a u cijeloj priči ne treba zaboraviti prvog šefa struke Dragana Jovića. Očit je bio njegov rukopis u posljednjim uspjesima. Prihvatio se zadatka i na pravi način odgovorio zahtjevnim čelnicima kluba.