Nogomet
3

Žrijeb za Euro 2016 uz jako osiguranje i bez Platinija

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Uz jako policijsko osiguranje i bez prisustva predsjednika Evropske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija danas u 18 sati u Parizu će se održati žrijeb Evropskog nogometnog prvenstva 2016. u Francuskoj.

Bit će to prvo evropsko prvenstvo sa 24 nacionalne vrste nakon što je na posljednjih pet EP-a sudjelovalo po 16 ekipa. Reprezentacije će biti podijeljene u šest grupa po četiri reprezentacije. Po dvije najbolje iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborit će plasman u osminu finala.

Program će voditi bivši francuski reprezentativac Bixente Lizarazu (45) i holandski as Ruud Gullit (53). Lizarazu je bio član francuske vrste koja je 1998. osvojila svjetski, a dvije godine kasnije i evropski naslov. Za Tricolore je odigrao 97 utakmica i postigao dva gola. Gullit je u dresu holandske reprezentacije slavio na evropskom prvenstvu 1988. godine. Uz njih dvojicu "plesu kuglica" prisustvovat će i asistirati druge zvijezde nogometa kao što su David Trezeguet, Antonin Panenka, Vicente Del Bosque, Oliver Bierhoff i Angelos Charisteas.

Žrijeb će se održati u Palais de Congres, a zbog nedavnih terorističkih napada na Pariz osiguranje je dodatno pojačano.

"Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi žrijeb, ali i cijelo evropsko prvenstvo proteklo u najboljem redu. Donijet ćemo odluke koje će biti potrebne kako bi zaštitili sve sudionike," poručio je prvi čovjek Eura Jacques Lambert.

Na žrijebu neće biti predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija kojem je Međunarodni sud za sportsku arbitražu u petak odbio žalbu na 90-dnevnu suspenziju Etičke komisije FIFA-e, zbog sumnje na umiješanost u korupcijsku aferu. Etička komisija Međunarodne nogometne federacije Platiniju je 7. oktobra izreklo tromjesečnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu, a razlog je bila sumnjiva isplata dva miliona švicarskih franaka koje je Platini primio 2011. godine od FIFA-e po nalogu predsjednika Seppa Blattera koji je također pod suspenzijom.

Euro počinje 10. juna na pariskom Stade de Franceu, a finale je na istom stadionu 10. jula.

Jakosne grupe

Prva grupa: Španija, Njemačka, Engleska, Portugal, Belgija, Francuska Druga grupa: Italija, Rusija, Švicarska, Austrija, Hrvatska, Ukrajina Treća grupa: Češka, Švedska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Mađarska Četvrta grupa: Turska, Irska, Island, Vels, Albanija, Sjeverna Irska