Nogomet
1

Zola: Italija je favorit protiv Engleske

Totalsport
Gianfranco Zola
Gianfranco Zola
Legendarni talijanski nogometaš Gianfranco Zola poručio je kako će Azzurri biti favoriti u dvoboju protiv Engleske na Svjetskom prvenstvu u Brazilu sljedeće godine.

Žrijeb je ove dvije reprezentacije smjestio u istu grupu, zajedno s Urugvajem i Kostarikom. Iako su Englezi slavili u posljednje dvije prijateljske utakmice protiv Talijana, ekipa Cesarea Prandellija je na lanjskom Euru u Poljskoj i Ukrajini izbacila Trii lava u četvrtfinalu poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca.

"U ovom je trenutku Italija favorit. Na veliki smo takmičenjima pobjeđivali Engleze 1980., 1990. i 2012. godine. Englezi nas pobjeđuju u prijateljskim utakmicama, ali u službenim se muče. Ne znam zašto je to tako, možda se Italija bolje pripremi za velika takmičenja, dok su Englezi iscrpljeni na kraju sezone jer im liga traje non-stop", rekao je 47-godišnji bivši napadač za Gazzettu dello Sport.

Zola je velik dio igračke karijere proveo na Otoku, tačnije u Chelseaju, a danas je trener engleskog drugoligaša Watforda, tako da dobro poznaje prednosti i mane tima Roya Hodgsona.

"Engleske slabosti su golman i odbrana. Joe Hart prolazi kroz teško razdoblje, dok je odlazak Johna Terryja i Rija Ferdinanda oslabio odbranu. Englezi se nadaju da će se neki mladi igrači probiti do SP-a. Jack Wilshere i Ross Barkley su već sada spremni. No, Italija ipak ima nešto više", dodao je Zola.