Wesley Sneijder
0

"Znam da Mourinho želi voditi Englesku"

Totalsport
Wesley Sneijder (Foto: Reuters)
Wesley Sneijder (Foto: Reuters)
Interov vezni nogometaš i holandski reprezentativac Wesley Sneijder kaže da je uspostavio pravi prijateljski odnos sa novim trenerom madridskog Reala Joseom Mourinhom tokom prošle sezone.

Tada je ''The special one'' vodio Sneijdera i njegove saigrače do trostruke krune, naslova pobjednika Lige prvaka, Serije A i Kupa Italije. Tokom ljeta je portugalski mag preselio na klupu ''kraljevskog kluba'', čiji je Sneijder bio član prije dolaska u Inter.

No, u razgovoru za The News of the World Sneijder je progovorio o Mourinhovoj budućnosti, odnosno želji da, nakon uspješnog mandata u Chelseaju, jednoga dana opet zadivi englesku javnost svojim trenerskim umijećem na Otoku.

"Znam da Mourinha engleski nogomet privlači i uzbuđuje više nego bilo koji drugi. Stoga nije pitanje hoće li se vratiti u Premierligu, već samo kada će se vratiti. Mislim da mu je suđeno da preuzme Manchester United. Jedan veliki trener će se penzionisati, a na njegovo mjesto stići će drugi", veli Sneijder, jasno sugerirajući da bi Mourinho naslijedio Sir Alexa Fergusona, kada se ovaj odluči povući s klupe ''crvenih vragova''.

"Ukoliko bi Mourinhu bila ponuđena opcija paralelnog vođenja Manchester Uniteda i engleske reprezentacije, mislim da bi je prihvatio. Zapravo, znam da bi to učinio. On previše voli svakodnevnu interakciju s igračima da bi ga zadovoljio samo selektorski posao. Kada smo sarađivali u Interu, uspostavili smo prijateljski odnos. Spoznao sam kako smatra da može napraviti nešto veliko s engleskim igračima. Ako bi istovremeno vodio United i reprezentaciju, imao bi odličan uvid u formu i učinak najboljih engleskih nogometaša", nastavio je Sneijder.

Potom je otkrio i formulu Mourinhovih uspjeha.

"Gdje je on, tu je i uspjeh. Možda i nema uvijek najbolje igrače, ali ih nekako uspije uvjeriti da su najbolji. Nevjerovatno je kako zna usaditi samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti svojim igračima. Kada on vodi neki klub, onda su igrači tog kluba, stručno vodstvo i prateće osoblje protiv ostatka svijeta".

Na kraju, opet se vratio na priču o Mourinhu kao sljedećem engleskom selektoru.

"S obzirom na kvalitet engleskih nogometaša, Mourinho bi njihovu reprezentaciju učinio favoritima. Ukoliko je Engleski nogometni savez spreman na izazov, Mourinho će biti selektor ''tri lava'' na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu".