Nogomet
106

Zmajice spremne za utakmicu sa Engleskom: Uz bosanski inat i navijače možemo napraviti rezultat

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ženska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Trening centru u Zenici odigrati kvalifikacionu utakmicu protiv selekcije Engleske za odlazak na Evropsko prvenstvo u Holandiju koje će biti odigrano 2017. godine.

U Trening centru u Zenici danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se novinarima obratile selektorica Samira Hurem i fudbalerke Alisa Spahić i Milena Nikolić. Hurem je istakla kako je iznenađena odzivom novinara na konferenciju te da je ovo veliki korak u razvoju ženskog fudbala u BiH.

"Biti na jednoj ovakvoj press konferenciji, da ženski fudbal ima ovoliki značaj, daje osjećaj da se svi osjećamo bolje. Vjerujem da ćemo jednog dana zaista otići na veliko takmičenje. Engleska je takav protivnik da ima kvalitet i treće su u svijetu, ali mi imamo iskustvo i sa najboljima. Igrale smo i tamo, zaslužile smo da bude takav rezultat (1:0), a sutra obećavam da ćemo dati svoj maksimum. Uz svu pripremu i navijače koji će biti naš 12. igrač vjerujem da možemo uspjeti. Od 1987. godine igram i nisam doživjela punu tribinu, a vjerujem da će sutra biti tako", izjavila je Hurem.

Selektorica je dodala da je ženska selekcija Engleske kao i muška, potkovana profesionalizmom u svim segmentima igre.

"Ono što je BiH počela prije četiri godine mi i danas radimo, a to je da gradimo tim i moramo, sve zbog onog što želimo u budućnosti, da igramo na jedan način, a protiv velikih i jakih selekcija jeste pravljenje zida u igri. Još uvijek nažalost nismo kompletne, ali imamo tim koji može realizirati ono što smo uvježbavale", dodala je Hurem.

Bh. reprezentativka Alisa Spahić je kazala da sve igračice sa velikim nestrpljenjem očekuju utakmicu, da je prvo poluvrijeme odigrano u gostima te da će sutra biti odigrano drugo poluvrijeme velike utakmice. Njena saigračica Nikolić je izjavila da je atmosfera među igračicama odlična te da će sve dati svoj maksimum.

"Atmosfera je odlična, djevojke su spremne da daju svoj maksimum. Mi ćemo se potruditi kao i obično da ostavimo srce na terenu i pokažemo naš bosanski inat i mentalitet kako svi naši sportisti rade. Nama je bitno da odbranimo svoj gol i izvršavamo defanzivne zadatke, a ako to bude funkcionisalo, možemo i preko kontre postići gol", kazala je Nikolić.

Podršku ženskim reprezentativkama Bosne i Hercegovine dale su i kolege iz A selekcije Emir Spahić, Asmir Begović, Edin Džeko i drugi, što je za njih mnogo više od obične podrške.

"Svima se zaista zahvaljujemo što su nam poželjeli sreću u ovoj utakmici jer i oni trebaju nas da prate kako i mi njih pratimo", dodala je Nikolić.

Selektorica Hurem za kraj je kazala kako će ova utakmica protiv Engleske sigurno biti veliki preokret u praćenju ženskog fudbala u BiH, te je još jednom pozvala navijače da u što većem broju sutra dođu na utakmicu u Trening centar u Zenici.

Prvih 11 koje će istrčati na teren su: Hodžić, Spahić (Amira), Nikolić, Aleksić, Spahić (Alisa), Kuliš, Hasanbegović, Hadžić (Aida), Šešlija, Hadžić (Alma) i Lihovic.

Utakmica Bosne i Hercegovine i treće selekcije svijeta Engleske na rasporedu je u 16 sati, a ulaz je besplatan.