Nogomet
32

Zmajevima neće biti lako: Austrija u šest posljednjih utakmica poražena samo od Brazila

Piše: D. B.
Reprezentativci Austrije proslavljaju pogodak (Foto: AFP)
Reprezentativci Austrije proslavljaju pogodak (Foto: AFP)
Da nogometna reprezentacija Austrije napreduje u svom razvoju najbolje govore njeni rezultati u proteklom periodu. Našim Zmajevima u sutrašnjem meču definitivno neće biti lako.

Austrija igra odlično u okviru grupe G kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Uprkos tome što u svojoj grupi imaju Ruse i Šveđane, Austrijanci su na prvom mjestu sa 13 osvojenih bodova iz pet odigranih utakmica.

Austrijanci su kvalifikacije započeli 8. septembra prošle godine, kada su ugostili Šveđane i remizirali rezultatom 1:1. Poveli su golom Alabe, a Švedskoj je bod donio Zengin.

Prvu pobjedu u grupi G Austrija je ostvarila u drugom kolu kao gost protiv Moldavije 9. oktobra. Rezultat je bio 2:1 za Austriju, Alaba je postigao vodeći gol za Austrijance, Dedov je izjednačio, a onda je Janko svojim golom donio sva tri boda Austriji.

Novi trijumf je Austrija zabilježila 12. oktobra na domaćem terenu protiv Crne Gore golom Okotieja.

U dobroj atmosferi su Austrijanci dočekali Rusiju tri dana kasnije i obradovali svoje navijače minimalnom pobjedom 1:0, koja je bila dovoljna za velika tri boda protiv renomiranog protivnika. Gol vrijedan pobjede je baš kao i protiv Crne Gore postigao Okotie. To je bila posljednja kvalifikacijska utakmica za EURO 2016 u prošloj godini.

Austrijanci su odigrali prijateljsku utakmicu protiv Brazila 18. novembra prošle godine, u kojoj su poraženi rezultatom 1:2. Brazilce je u prednost doveo Luiz, izjednačio je Dragović, a pobjedu Brazilu je donio Firmino.

U nastavku kvalifikacija, tačnije u meču odigranom 27. marta ove godine, Austrija je upisala uvjerljivu pobjedu protiv Lihtenštajna kao gost rezultatom 5:0, a golove su postigli Harnik, Janko, Alaba, Junuzović i Arnautović.

Podsjetimo, nogometna reprezentacija BiH je katastrofalno otvorila kvalifikacije za EP porazom u Zenici od Kipra 9. septembra 2014. godine rezultatom 1:2. Potom smo bili gosti Velsu 10. oktobra, gdje smo odigrali bez golova. Mnogo se očekivalo od utakmice protiv Izraela, iako smo bili gosti, no, uslijedilo je novo razočarenje. Izraelci su pobijedili Zmajeve 16. novembra rezultatom 3:0 i to je bila posljednja utakmica našeg državnog tima u 2014. godini. Drugi dio kvalifikacija u 2015. godini smo otvorili dobro kada je riječ o rezultatu, ali se igrom ne možemo pohvaliti, 28. marta smo kao gosti pobijedili Andoru rezultatom 3:0.

Našoj reprezentaciji je nakon susreta s Andorom potreban pravi test koji će dati pravu sliku o ekipi koju s klupe predvodi novi selektor Mehmed Baždarević, a Austrija to definitivno jeste.

Utakmica Austrija - BiH se igra sutra od 20:30 sati.