Nogomet
0

Zmajevi u drugom šeširu na izvlačenju grupa za Mundijal

Klix.ba
Nakon što smo sinoć saznali imena 31 reprezentacije učesnice Svjetskog prvenstva, počelo se nagađati o tome u kojem će šeširu biti Bosna i Hercegovina. Za sada, poznato je samo osam reprezentacija koje čine prvi šešir.

U tom šeširu će se naći Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švicarska i Urugvaj (koji treba igrati uzvratnu utakmicu protiv Jordana nakon što su u prvoj pobijedili sa 5:0).

Iz afričke zone učešće na Mundijalu su izborili Kamerun, Obala Slonovače, Nigerija, Gana i Alžir našeg Vahida Halilhodžića.

Iz zone Azije i Okeanije u Brazilu će biti Australija, Japan, Iran i Koreja.

Osim Španije, Njemačke, Belgije i Švicarske, UEFA-u će na Svjetskom prvenstvu predstavljati i Bosna i Hercegovina, Engleska, Italija, Holandija, Rusija, Grčka, Hrvatska, Portugal i Francuska.

Iz zone CONCACAF (Sjeverna, Centralna Amerika i Karibi) u Brazil putuju reprezentacije Meksika, Kostarike, Hondurasa i Sjedinjenih Američkih Država.

Južnu Ameriku će predstavljati domaćin Brazil, Argentina, Čile, Kolumbija i Ekvador.

Interesantno, španski As stavio je reprezentaciju Hrvatske u četvrti šešir što automatski znači da bi na Mundijalu mogli biti u istoj grupi sa Zmajevima.

FIFA još uvijek nije zvanično objavila jakosne grupe za žrijeb koji će se održati 6. decembra, ali ukoliko se budu koristili kriteriji sa žrijeba za proteklo Svjetsko prvenstvo, jakosne grupe bi mogle izgledati ovako:

Prvi šešir: Brazil, Španija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švicarska i Urugvaj.

Drugi šešir: Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Bosna i Hercegovina, Francuska i Rusija.

Treći šešir: SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras, Japan, Iran, Južna Koreja i Australija.

Četvrti šešir: Čile, Obala Slonovače, Hrvatska, Ekvador, Gana, Alžir, Nigerija i Kamerun.

Kriteriji za žrijeb grupa bit će objavljeni tri dana prije izvlačenja koje će biti upriličeno 6. decembra u Bahiji u Brazilu.