Nogomet
175

Zmajevi u borbi za drugu i treću poziciju: Bh. reprezentaciji u Briselu odgovara i bod

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH u četvrtak u Briselu igra izuzetno važnu utakmicu u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Igrat će protiv kvalitetne selekcije Belgije koja je na visokom drugom mjestu FIFA-ine rang-liste.

Nastup u proteklim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo suvereno su završili na prvom mjestu grupe A sa 26 osvojenih bodova, u konkurenciji Hrvatske, Srbije, Škotske, Velsa i Makedonije

Nakon okršaja sa Crvenim đavolima izabranici Mehmeda Baždarevića odmjerit će snage s Andorom u nedjelju u Zenici. U oktobru bh. nacionalnu vrstu čekaju još dvije kvalifikacione utakmice. Tako će 10. oktobra na Bilinom Polju ugostiti Vels, a kvalifikacije će okončati gostovanjem Kipru tri dana poslije.

Zmajevi trenutno zauzimaju peto mjestu u grupi, uz izgledne šanse da se domognu treće (osigurava baraž) ili druge pozicije (osigurava direktan plasman na kontinentalnu smotru).

Stoga bi eventualno osvajanje boda u Briselu bilo zadovoljavajuće. Naravno, pobjeda bi znatno popravila šanse za odlazak u Francusku. Ipak, treba biti realan, Zmajevi će protiv sebe imati jednu moćnu selekciju koja se može nositi sa svim reprezentacijama na svijetu.

U slučaju da Baždarevićevi izabranici Brisel napuste neporaženi i u ostala tri meča osvoje devet bodova, plasman na pomenute pozicije bio bi itekako realan. Svakako, dosta toga će zavisiti od rezultata drugih utakmica u grupi.

Ono na čemu se temelji optimizam pred okršaj sa Belgijom jeste činjenica da stručni štab na čelu sa Baždarevićem do najsitnijih detalja analizira igru suparnika.

Pripremaju se videoanalize za utakmice, teži se da bh. tim ima detaljnu sliku o svom rivalu. Igrači će imati sve podatke i vjerujemo da će im to biti od koristi. Međutim, mjerilo svega je teren, analize su samo jedna kockica u mozaiku. Također, optimizam budi i dobra forma Pjanića i Džeke.

Uz pretpostavku da Zmajevi odigraju požrtvovano i koncentrisano doći će u priliku da nametnu svoje vrline. Kombinatorika će lomiti homogenost protivnika i ubacivanje između linija otvarat će se prostor za finalizaciju. Presudan detalj će biti sredina terena, srce svake ekipe. Temelj uspjeha može biti strpljenje.

U dosadašnjih pet međusobnih duela BiH je tri puta savladala Belgiju, jednom su slavili Crveni đavoli, dok je jedan meč okončan bez pobjednika. Dvoboj u Briselu bit će važan, ali ne i krucijalan meč.

Tabela: Vels 14 Belgija 11 Kipar 9 Izrael 9

BiH 8 Andora 0