Nogomet
0

Mogu li Zmajevi u posljednja dva susreta kvalifikacija upisati dvije pobjede?

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine su još dva susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, protiv Velsa u Zenici i Kipra u gostima.

Da bi osigurao baraž bh. tim do kraja mora pobijediti u obje utakmice uz sretan rasplet na preostalim mečevima.

Pogled u historiju kaže da su Zmajevi dosad svega jednom uspjeli ostvariti pobjede na dva posljednja susreta grupne faze kvalifikacija. Bilo je to prije dvije godine kada su izabranici Safeta Sušića porazili Lihtenštajn rezultatom 4:1, odnosno Litvaniju rezultatom 1:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj Zmajevi su okončali trijumfom nad Luksemburgom rezultatom 5:0, odnosno gostujućim remijem sa Francuskom (1:1). Dvije godine ranije u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi na kraju smo porazili Estoniju (2:0), te doživjeli težak poraz od Španije rezultatom 5:2.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Austriji i Poljskoj okončali smo s dva poraza, i to od Norveške (0:2) i Turske rezultatom 1:0. U sličnoj situaciji kao danas našli smo se prije deset godina kada su nam za plasman u Njemačku bile potrebne pobjede nad San Marinom i Srbijom. San Marino je apsolviran s 3:0, dok smo u Srbiji poraženi rezultatom 1:0.

Euforija je Bosnu i Hercegovinu potresala i u oktobru 2003. kada nam je za plasman u Portugal trebao trijumf nad Danskom. Nismo uspjeli, bilo je 1:1, nakon što smo u prethodnoj utakmici očekivano pobijedili Luksemburg rezultatom 1:0.

Porazom od Austrije rezultatom 2:0, odnosno trijumfom nad Lihtenštajnom rezultatom 5:0 okončali smo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, dok smo dvije godine ranije kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Belgiji i Holandiji završili porazom od Škotske u Glazgovu i pobjedom nad Estonijom u Talinu rezultatom 4:1.

Prve kvalifikacije u kojima smo uzeli učešće okončali smo porazom od Hrvatske rezultatom 3:2, odnosno minimalnom pobjedom nad Slovenijom. Bilo je to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj.