Sve je bilo kao u bajci
1.1k

FOTO / Zmajevi su nam vratili sreću u srca i duše

Piše: Edin Isanović
Navijači BiH na Bilinom Polju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Navijači BiH na Bilinom Polju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH u petak je na stadionu Bilino Polje pobijedila Grčku rezultatom 3:1. Moglo je biti i ubjedljivije prema prikazanoj igri izabranika Safeta Sušića. Ni u najljepšem snu nismo se nadali emocijama koje bi nas podsjetile na Genk 2009. godine. Tada smo savladali Beligiju 4:2. Ipak, trijumf protiv Helena jedan je od najvažnjih od postojanja našeg državnog tima.

Prije devet godina, kada su postali prvaci Evrope, o Grcima su napisane bajke. Isticano je kako su strpljivi, fizički i taktički savršeni, neugodni... U Zenici nisu bili na tom nivou, u Zenici su prizemljeni. Džeko i saigrači bili su izvanredni. Vratili su nam sreću u srca i duše, ispunili ih ponosom i ljubavlju.

Sušić pokazao veliku vjeru u reprezentativni nogomet

Ovo je najvjerovatnije najzrelija utakmica Papetovog mandata. Bilo je finesa i dominacije, prijetnji i blokada, driblinga, udaraca.. svega.

"Vidio sam na igračima da bez straha ulaze u utakmice. Vidio sam na njihovim individualnim pripremama da su zaista spremni i da više nego ikada žele ovu pobjedu. Još uvijek smo daleko od Brazila jer imamo još pet utakmica. Sljedeću protiv Latvije moramo pobijediti", naglasio je odmah nakon meča selektor Sušić, koji je pokazao veliku vjeru u sebe i reprezentativni nogomet. Izdržao je sve od početka mandata i stigao na korak od sna - plasmana na prvo veliko takmičenje od samostalnosti naše države.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
BiH je pokazala da igra dobar nogomet te se u daljem nastavku kvalifikacija možemo s pravom nadati uspješnom ispunjenju zadatka. Ključno je da su naši reprezentativci osnažili ambicije za ostanak na prvoj poziciji grupe G kvalifikacija za odlazak na Mundijal.

Maksimalistička nadanja - realnost

Naši su u okršaj sa Grcima, koliko god se oni trudili da to prikriju, ušli pod imperativom pobjede. Atmosfera sa tribina dala je dodatni poticaj. Krenuli su odlučno, sa željom da što prije postignu pogodak i nakon nekoliko promašaja Džeko je otključao grčku mrežu. Kasnije je pogodio Ibišević, a potom ponovo napadač Manchester Cityja.

Na kraju smo stigli do rezultata koji vrijedi mnogo više od osvajanja kompletnog plijena. Zmajevi su igrali taktički krajnje disciplinovano, borbeno i požrtvovano. Bili su strpljivi u nametanju kombinatorike. Također, Sušićevi izabranici u igri bez lopte ulazili su u prostor između suparničkih linija.

Osim što su oduzeli glavnom konkurentu za prvo mjesto tri boda, Zmajevi su osnažili procjenu da su bolja ekipa od Grčke. Na planu samopouzdanja, to će u nastavku kvalifikacija biti izuzetno bitan faktor. Maksimalistička nadanja sada su realnost. Treba spomenuti da NSBiH na čelu sa predsjednikom Elvedinom Begićem radi perfektno. O svakoj sitnici se vodi računa, što u ranijim godinama nije bio slučaj.

Naposljetku, BiH danas ima jednu od najpotentnijih, najtalentovanijih i najambicioznijih ekipa u historiji. U petak navečer digli su državu na noge, a na dobrom su putu da budu prva generacija u historiji koja će izboriti plasman na planetarni izlog nogometa 2014. u Brazilu. Nadamo se da tu šansu neće propustiti.