Nogomet
137

Zmajevi su nakon 18 godina savladali jednu reprezentaciju iz top 10

Piše: Edin Isanović
Utakmica BiH - Vels (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Utakmica BiH - Vels (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH u subotu je na Bilinom Polju savladala odabranu selekciju Velsa rezultatom 2:0. Ovaj trijumf, osim osvajanja tri krucijalna boda u borbi za baraž, ima dodatnu težinu.

Nakon 18 godina bh. selekcija pobijedila je jednu reprezentaciju iz top 10 FIFA-ine ranking liste.

Vels se trenutno nalazi na 8. mjestu i spada u reprezentacije koje najviše napreduju posljednjih godina. Tako su 2010. godine bili 112., a 2012. - 82.

Posljednju pobjedu naš nacionalni tim protiv reprezentacija iz top 10 ostvarila je u augustu 1997. godina kada je na Koševu savladana Danska rezultatom 3:0. U tom trenutku Danska je bila među najboljima na svijetu.

Godinu prije toga na najvećem bh. stadionu je u prijateljskom okršaju savladana Italija koja je bila među top 10.

Reprezentaciju Danske bh. selekcija pobijedila je i 2003. godine u Kopenhagenu, ali su tada Vikinzi bili 11. Također, selekcija Grčke zauzimala je 12. poziciju kada su ih Zmajevi u martu 2013. godine savladali 3:1.

Inače, naš državni tim trenutno se nalazi na 30. mjestu FIFA-ine ranking liste, a zavisno od rezultata na Kipru za očekivati je da će znatno popraviti poziciju na tabeli. Naredna lista bit će objavljena 5. novembra. Ukoliko se izbori baraž, gotovo sigurno je da će izabranici Mehmeda Baždarevića biti nosioci u dodatnim kvalifikacijama.

Od aktuelnih reprezentacija koje su u top 10, bh. reprezentacija imala je najviše uspjeha protiv Belgije. Kada je BiH slavila 2005. godine Crveni đavoli su bili na 55. mjestu, dok su 2009. godine, kada su upisane dvije pobjede, bili 66. Belgija je trenutno na 3. mjestu.

Što se tiče ostalih reprezentacija iz top 10 bh.nacionalni tim je najčešće igrao sa Španijom. Nažalost, nikada ih nismo uspjeli pobijediti, a tom smo bili najbliži 2005. godine u Valenciji kada je Marchena izjednačio u šestoj minuti sudijske nadoknade.

Također, Zmajevi su sa Portugalom igrali dva puta u baražu, ali su u četiri utakmice upisali jedan remi i tri poraza.

Najbolji FIFA-in ranking bh. reprezentacija imala je u august 2013. godine kada je zauzimala 13. poziciju.