Nogomet
0

Zmajevi sa 5:0 razbili Latviju u Rigi!

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ubjedljivim rezultatom 5:0 nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Latviju u Rigi. U meču u kojem su Zmajevi u potpunosti dominirali golove su postigli Lulić u 48., Ibišević u 53.,Medunjanin u 63., Pjanić u 80., i Džeko u 82. minuti.

Utakmica se igrala u okviru 6. kola grupe G kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se 2014. godine održati Brazilu

Nova pobjeda otvara vrata Mundijala, demonstrira moć i pokazuje neosporni kvalitet našeg nacionalnog tima.

Ofanzivno od početka

Izabranici Safeta Sušića krenuli su ofanzivno ka golu domaćih. Već u 4. minuti Edin Džeko našao se u izvanrednoj poziciji. Ipak, njegov udarac iz neposredne blizine brani Vanins. Dvije minute poslije na centaršut Salihovića Pjanić šutira glavom, ali bez uspjeha.

Igrala se 11. minuta kada je, nakon starta nad Rahimićem, Fertovs dobio direktni crveni karton. Domaći su ostali sa igračem manje u polju.

Šest minuta poslije novi duboki uzdasi na tribinama gdje su bili smješteni navijači BiH. Pjanić dobro šutira iz slobodnjaka, ali čuvar mreže Latvije ponovo sjajno interveniše i izbija loptu u korner. Polovinom prvog poluvremena Zmajevi su lomili otpor domaćih, napadali su iz svih oružja, ali semafor je pokazivao 0:0.

Bunker domaćih izdržao do poluvremena

Veznjak Rome pokušao je u 30. minuti poentirati, ali je Vanins opet bio uspješniji. Minut nakon toga Džeko je iz dobre situacije pucao pored gola.

Poslije bezuspješnog pokušaja Vedada Ibiševića u 40. minuti bilo je jasno da će se na odmor otići bez golova. Naš državni tim nije uspio postići pogodak nakon nekoliko izvanrednih prilika.

Zmajevi su krenuli snažno i u nastavku. Već u prvom napadu Džeko pogađa stativu, a nekoliko sekundi poslije Lulićev šut odbranio je Vanins.

Naši pogađali kao na filmskoj traci

Ipak, naredni udarac igrača Lazija zatresao je mrežu golmana domaćih. BiH je povela 1:0, što je izazvalo oduševljenje naših navijača.

Pet minuta poslije s lijeve strane ubacuje Lulić, Ibišević odlično skače i glavom povećava vodstvo na 2:0.

Deset minuta poslije efektan pogodak postigao je Haris Medunjanin. Primio je loptu na nekih 25 metara, okrenuo se i snažno šutirao. Lopta je završila u gornjem desnom uglu.

Naši su i pored visokog vodstva nastavili sa napadima. Kombinatorikom su širili protivničke linije. Tako je nakon sjajne asistencije Višće, Pjanić efektno pogodio u 80. minuti za 4:0, a dvije minute poslije Džeko je matirao Vaninsa za konačnih 5:0.

Reprezentacija BiH ostala je lider grupe G i na najboljem je putu da se plasira na planetarni izlog nogometa. Od mogućih 18, Spahić i njegove kolege osvojili su 16 bodova. Sjajan učinak.

Šesto kolo kvalifikacija za SP, grupa G:

Latvija - BiH 0:5 (Lulić 48', Ibišević 53',Medunjanin 63', Pjanić 80', Džeko 82') Lihtenštajn - Slovačka 1:1 Litvanija - Grčka 0:1

Tabela grupe G:

Bosna i Hercegovina 6 5 1 0 23 3 16 Grčka 6 4 1 1 7 4 13 Slovačka 6 2 3 2 7 6 9 Litvanija 6 1 2 3 4 8 5 Latvija 6 1 1 4 6 14 4 Lihtenštajn 6 0 2 4 3 16 2