Frankfurt
0

"Zmajevi" posljednji test Njemačkoj pred SP

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Frankfurtu odigrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom Njemačke.

Izabranicima Safeta Sušića bit će to još jedan ispit nakon poraza od Švedske prije pet dana u Stockholmu, dok će za “elf” biti posljednja provjera uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

Nogometaši BiH već se četiri dana pripremaju u Frankfurtu, a selektor Sušić najavio je da će protiv Njemačke izvesti "najjači sastav".

Po njegovim riječima, susret protiv višestrukih svjetskih prvaka bit će prilika za popravljanje dojma nakon poraza od Šveđana.

"Kod nas ljudi imaju visoko mišljenje o reprezentaciji prije svega zahvaljujući činjenici da imamo nekoliko vrhunskih igrača. No, da bismo postali veliki, moramo pobjeđivati velike. Evo prave prilike. Ako želimo bilo šta napraviti, moramo biti bolji nego protiv Švedske. Nadam se da će biti bolje ", kazao je selektor bh. reprezentacije.

Kombinatorika i pas-igra

Šef državne nogometne selekcije BiH je rekao da je dvoboj u Štokholmu već zaboravljen: “Ne trebamo se previše vraćati na meč sa Švedskom. Maksimalno smo skoncentrisani na Njemačku. Pred nama je nova velika utakmica i sve smo misli usmjerili na nju. Nema dvojbe da je spuštanje lopte na zemlju i njen posjed prvi korak prema nametanju naše igre. Kombinatorika, kvalitetna pas-igra temelj je na kojem moramo graditi našu priču protiv Njemačke. To neće biti lako”.

Najavio je da ću u večerasnjoj utakmici na teren istrčati sljedeći igrači: Hasagić, Spahić, Nadarević, Mravac, Salihović, Rahimić, Jahić, Misimović, Pjanić, Džeko i Ibišević.

Sa sigurnošću se može reći da će naši suparnici napasti i svih raspoloživih oružja. U subotu su pobijedili Mađarsku 3-0 u Budimpešti. Istu priču žele ponoviti protiv BiH kako bi na Rt dobre nade otputovali sa ogromnom dozom samopouzdanja.

Sa klupe ih vodi Joachim Löw. Prije četiri godine bio je asistent Klinsmannu, ali ga je kasnije uspješno naslijedio. Odveo je nacionalnu vrstu do finala Eura 2008. godine u Austriji i Švicarskoj gdje su poraženi od Španije. Nije zvučno ime kao predhodnici na klupi jedne od najuspješnih selekcija svijeta. Trener je već 14 godina, a krijeru je počeo graditi još kao igrač u švicarskom Winterthuru. Nije bio igračka zvijezda, tek solidan igrač. Javnost u Njemačkoj ga voli, vjeruje svakom njegovom potezu.

"Nema razloga mijenjati sastav koji je savladao Mađarsku. Možda će se dogoditi neka sitnija promjena. Možda neće...", rekao je Löw.

Opasni bokovi

Kako igrati protiv trostrukih prvaka svijeta? Prije svega BiH treba biti gusta i kompaktna u veznoj liniji. U tom dijelu će se odlučivati utakmica. Moraju se ukrotiti njihovi bočni igrači. Velika opasnost po gol Hasagića biće Philipp Lahm. On kontinuirano odlazi u napad, probija bok i izvrsno sarađuje sa napadačima. Odmah se trebaju prekinuti ta veza koja je žila kucavica njemačke izabrane vrste. Isto se odnosi i na drugog bočnog igrača (zavisno ko će igrati). Ako izabranici Safeta Sušića uspiju u tome zaustavit će protok lopte i izolirati napadače "elfa".

Također, treba što više napadati srednje odbrambene igrače iz posljednje linije Njemačke. Visoki su i spori, lopta treba ići brzo po zemlji, jer je stoperski dvojac suparnika vrlo jak u zračnim dvobojima. Znaju pogriješiti kod postavljanja ofsajd zamki, a teško mogu izdržati kada se igra stalno forsira prema njima. U to segmentu igre veliki posao trebaju odraditi Pjanić i Misimović, koji će loptama upošljavati Džeku i Ibiševića.

Za kraj treba reći da smo već igrali jednu utakmicu sa Nijemcima. Bilo je to 11. oktobra 2002. na stadionu Koševo. Dvoboj je završen rezultatom 1-1. Elvir Baljić pogodio je za vodstvo u 11. minuti. Poravnao je Jancker u 56. minuti.

Njemačka u brojkama

Selektor: Joachim Löw FIFA ranking: 6. Najbolji FIFA ranking: 1. (juni 1994.) Najlošiji FIFA ranking: 22. (mart 2006.)

Najviše nastupa: Lothar Matthaus (150) Najbolji strijelac: Gerd Műller (68) Najveća pobjeda: Njemačka – Rusija 16-0 (juli 1912.) Najveći poraz: Engleska – Njemačka 9-0 (mart 1909.) Najveći uspjesi: Svjetsko prvenstvo – 16 nastupa (tri titule), Kup konfederacija – dva nastupa, Evropsko prvenstvo – 10 nastupa (tri titule) Stanovnika: 81.758.000

Susret između Njemačke i BiH bit će odigran u četvrtak u 20.30 sati na Commerzbank Areni uz direktan prenos na BHT1.