Nogomet
1.4k

Zmajevi ostvarili historijski rezultat: Idemo u Brazil!

Piše: Edin Isanović
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kao u najljepšem snu, pala je Litvanija. U odlučujućoj utakmici bh. nogometna reprezentacija savladala je u Kaunasu domaću selekciju rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti. Domaća reprezentacija čitavu utakmicu igrala je bunker. Ipak, u drugom poluvremenu izabranici Safeta Sušića uspjeli su postići gol. Ovim trijumfom ispisana je historija, naš državni tim prvi put će učestvovati na velikom takmičenju.

Naši su u utakmicu ušli sa namjerom da dođu do tri vitalna važna boda koja bi im osigurali plasman u Brazil. Zmajevi su se tako ponašali na terenu, a imali su fenomenalnu podršku sa tribina.

U 9. minuti Pjanić je isprobao svoj udarac iz slobodnjaka, ali je čuvar mreže domaćih Arlauskis izbio loptu u korner.

Litvanci vrijeme provodili u defanzivnom grču

Tri minute poslije Džeko je isprobao svoj šut. No, bio je neprecizan. Igrao se 19. minut kada je Spahić sjajno centrirao, ali je Džeko nesmotreno intervenisao i "skinuo“ zicer Ibiševiću. Sve vrijeme Litvanci su provodili u teškom defanzivnom grču. Svih deset igrača u polju branilo se i teško je bilo probiti posljednji bedem.

Ipak, Kalonas je u 25. minuti sjajno šutirao sa nekih 25 metara, ali je Begović bio na oprezu. Odlično je intervenisao i spasio čist pogodak.

U 30. minuti novi uzdasi na tribinama gdje su bili smješteni naši navijači. Miralem Pjanić ponovo je testirao litvanskog golmana iz slobodnog udarca. Međutim, Arlauskis je izašao kao pobjednik.

Dvije minute poslije Ibišević je glavom pokušao pogoditi, ali bez uspjeha. U posljednjim trenucima prvog dijela Džeko je šutirao iz teške pozicije. Izblokirali su ga odbrambeni nogometaši litvanske selekcije. Izabranici Safeta Sušića prijetili su domaćima iz prekida u nekoliko navrata. Nažalost, nisu uspjeli postići pogodak. Na odmor se otišlo sa nepopularnim rezultatom 0:0.

Bunker domaćih nije izdržao nalete

Zmajevi su krenuli snažno u nastavku. U 48. minuti Pjanić sjajno izvodi slobodnjak, golman domaćih brani. U nastavku akcije Bičakčić iz neposredne blizine prebacuje gol. Medunjanin je u 53.minuti pucao preko gola. Domaći su u drugom poluvremenu ponovo igrali bunker. U 63. minuti Lulić je zatresao mrežu, ali je gol poništen zbog ofsajda.

Igrao se 66. minut kada Ibišević sjajno pokušava, ali je Arlauskis opet odbranio. Ipak, kapitulirao je dvije minute poslije. Džeko proigrao Ibiševića koji iz neposredne blizine pogađa za vodstvo Zmajeva 1:0. To je izazvalo erupciju oduševljenja bh. navijača.

Litvanci nakon primljenog gola igraju nešto ofanzivnije. Ipak, to im nije donijelo nište konkretno. Kalonas u 78. minuti pokušava iznenaditi Begovića koji sjajno brani.

Do kraja su naši čuvali loptu i stigli do najvažnije pobjede od postojanja reprezentacije. Zmajevi su na kraju skupili 25 od mogućih 30 bodova u grupi G. Toliko ima i Grčka, ali je BiH bolja u međusobnom omjeru, a ima bolju i gol razliku.

Čestitamo!