Nogomet
8

Zmajevi na treningu u Hrasnici: Imamo priliku ući u historiju

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentativci Bosne i Hercegovine okupili su se večeras na prvom treningu u Hrasnici uoči ključne utakmice protiv Slovačke u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koja se igra u petak.

Okupljenim novinarima obratili su se Vedad Ibišević, Izet Hajrović i Miralem Pjanić, složni u ocjeni da je pred njima važan dvomeč protiv Slovaka.

"Raspoloženje je dobro, kao i uvijek. Polako se privode kraju kvalifikacije za SP, tako da je svaki sljedeći meč ključni i najbitniji. Svu koncentraciju moramo usmjeriti na petak i tu dati sve od sebe da pobijedimo, a tek onda razmišljati o drugoj utakmici", savjetuje Ibišević.

Ovaj Zmaj je bio trostruki strijelac u jučerašnjoj ubjedljivoj pobjedi Stuttgarta nad Hoffenheimom. Komentarišući taj hat-trick Vedo je rekao: "Kada se u zadnjoj utakmici prije okupljanja reprezentacije daju dva-tri gola, onda to znači da je sjajna forma, ali to ne znači da će tako biti i u petak. Naravno, ja bih to volio, ali to definitivno nije najbitnije. Najbitnije je da cijela ekipa ostvari cilj i da posao podijelimo između sebe".

Novajlija u reprezentaciji Izet Hajrović je kazao da je imao odlične utiske čim je stigao iz Švicarske i da ga je ekipa jako dobro prihvatila, kao i selektor i članovi Nogometnog saveza.

"Presretan sam što su me pozvali jer mi je oduvijek bila želja da odigram za BiH. Vidjet ćemo kako će biti u petak i hoću li debitovati", rekao je Hajrović.

Kada je u pitanju reprezentacija Slovačke Hajrović je istakao da je pratio njihovu igru, ali da naša zemlja ima dobru šansu za odlazak na SP.

"Za mene lično najbitnije je što su me pozvali u ekipu i ako Bog da idemo na SP. Vrlo važne su nam sljedeće dvije utakmice. Dat ćemo sve od sebe", poručio je.

Na pitanje novinara ima li tremu, Izet je odgovorio da "tremi nema mjesta", te da je to fudbal, odnosno njegov posao.

"U biti mi je isto kao u Švicarskoj", rekao je.

Miralem Pjanić je istakao da je najbitnije što naša selekcija može sve odlučiti u naredna dva susreta.

"Volja za pobjedom je veća nego ikada. Imamo priliku ostvariti nešto najljepše u historiji reprezentacije", smatra Mali princ.

Pjanić, Ibišević i Medunjanin danas ne treniraju jer su jučer igrali utakmice za svoje klubove.

"Malo ćemo odmoriti jer smo jučer igrali", rekao je strijelac jednog od golova u 3:0 pobjedi Rome protiv Verone, za kojeg kaže: "To uvijek doprinosi samopouzdanju, ali je sve to sada iza mene i okrenut sam meču u petak".

O protivničkoj reprezentaciji je rekao da ne poznaje sve njihove igrače, ali da zna da im je Marek Hamšik ključni igrač, koji će najvjerovatnije zadavati najviše problema našoj odbrani.

Na prvom treningu nije bilo Edina Džeke i Edina Višće.

Fudbaleri BiH do meča sa Slovačkom trenirat će jednom dnevno, a naredni trening na rasporedu je sutra ujutro.