Nogomet
100

Zmajevi kao inspiracija: Nova karikatura Zdravka Cvjetkovića pred meč s Argentinom

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Karikature naših reprezentativaca koje je uradio Zeničanin Zdravko Cvjetković pratile su kvalifikacije našeg nacionalnog tima na njihovom putu u Brazil. Ovaj 29-godišnjak se bavi animiranim filmom, ilustracijom i karikaturama, a vječna inspiracija su Zmajevi.

"Htio sam na neki način da doprinesem euforiji koja vlada pred utakmice. Počeo sam raditi neke crteže i skice pred utakmicu sa Francuskom i poslije one dvije nesretne utakmice baraža s Portugalom 2011. godine. Nakon što se nismo plasirali na to Evropsko prvenstvo pomislio sam da možda moje karikature nose lošu sreću, pa mi je palo na pamet da više ne radim karikature pred utakmice. Uradio sam karikaturu pred utakmicu sa Grčkom koju smo pobijedili u Zenici i od tada radim karikature za sve zvanične utakmice reprezentacije. Sreća se okrenula, a inspiracije ne fali, naši momci su se potrudili da tako bude", rekao je Cvjetković za Klix.ba

Posebno se izdvaja karikatura koju je Zdravko uradio nakon sjajnog gola Izeta Hajrovića protiv reprezentacije Slovačke tokom kvalifikacija za put u Brazil.

"Obično sam radio karikature Džeke i Sušića, ali nakon Izetove bombe Slovacima odlučio sam mu posvetiti malo više pažnje. Mogu reći da je karikatura pobrala mnoge simpatije", ispričao nam je Cvjetković.

O šansama naše reprezentacije protiv Messijeve Argentine, Cvjetković smatra da nismo bez šansi, posebno nakon pripremnih utakmica.

"Odigrali smo dobro protiv jakih reprezentacija, tako da se možemo nadati pozitivnom rezultatu. Mislim da bi i remi bio 'puna kapa', ali ko zna, ako Messi, Di Maria i ekipa budu imali loš dan možda ih iznenadimo i pokupimo sva tri boda", optimističan je Zeničanin koji je objavio novi rad vezan upravo za utakmicu sa Argentinom.

"Cilj mi je širiti pozitivnu energiju, pa su i ovaj put naši protivnici u podređenom položaju. Nadam se da ću naći vremena da od obaveza uradim za svaku utakmicu po jednu karikaturu, posebno bi mi bile drage one koje bih radio nakon grupne faze", dodao je Zdravko Cvjetković kojeg smo pitali i da li možda planira napraviti svoj album karikatura sa svim reprezentativcima.

"Ko zna. Već ima nekih varijanti, što na kioscima, što online. Ja sam uvijek otvoren za takve opcije, na takvom projektu ima mnogo posla, ali to bi bio jedan fin izazov, pa vidjet ćemo", rekao je na kraju razgovora za Klix.ba.