Nogomet
23

Zmajevi će se iz Brazila vratiti sa najmanje osam miliona dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što je Svjetska nogometna federacija (FIFA) izvršila žrijeb jakosnih grupa i probni žrijeb samih grupa Mundijala, saopštili su i da će reprezentacije učesnice naredne godine dobiti najmanje po osam miliona dolara.

Pobjednik prvenstva će dobiti 35 miliona dolara (25,7 miliona eura) od ukupnog fonda novčanih nagrada koji iznosi 576 miliona dolara (424 miliona eura) u koji je uračunat novac koji će FIFA platiti klubovima, kao i policu osiguranja za pokriće povrijeđenih igrača.

Za osvajanje Svjetskog prvenstva 2010. godine Španija je inkasirala 30 miliona dolara (21,9 miliona eura) od ukupnog tadašnjeg fonda koji je iznosio 348 miliona dolara (oko 255 miliona eura).

Poražena ekipa u finalu dobit će 25 miliona dolara, osvajač trećeg mjesta bit će nagrađen sa 22 miliona dok će četvrtoplasirana ekipa dobiti 20 miliona dolara.

Klubovi čiji igrači nastupaju na prvenstvu dobit će oko 70 miliona dolara što je mnogo više u odnosu na 2010. godinu kad je klubovima podijeljeno 40 miliona.

Osim toga, pojedini Savezi će nagraditi svoje reprezentativce zavisno od učinka na Mundijalu.

Reprezentacijama će dodatno biti podijeljeno 1,5 miliona dolara (1,1 miliona eura) kako bi se pripremili za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati od 12. juna do 13. jula naredne godine.