Sušić unio nekoliko novina
0

ANALIZA / "Zmajevi" agresivniji, atraktivniji i opasniji

Piše: Edin Isanović
Utakmica BiH - Gana (Foto: AP)
Utakmica BiH - Gana (Foto: AP)
Vidjeli smo kako je nogometna reprezentacija BiH igrala protiv Gane. Hoće li prezentacija i pobjeda protiv viceprvaka Afrike donijeti nešto novo i u budućnosti? Sigurno hoće, jer Safet Sušić uvijek ima novih ideja.

Prvi je dojam da radi sistemski, što bi u konačnici trebalo donijeti rezultat. Temeljem viđenog na najvećem bh. stadionu možemo zaključiti koje će nam novine "zmajevi" ponuditi u kvalifikacijama za kontinentalnu smotru 2012. godine.

Agresivnost

"Zmajevi" će biti agresivniji nego u predhodnim kvalifikacijama. Sušić je na treninzima posebno uvježbavao presing. Želi da njegovi izabranici ne dozvole protivniku da se razmaše onoga trenutka kada primi loptu. Džeko i društvo trudili su se da nametnu racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) što im je u većem dijelu utakmice i uspijevalo.

Atraktivnost

Izražena je i atraktivnost. Nju su posebno prezentirali Džeko, Pjanić i Misimović. Naročito ovaj zadnji koji je sa nekoliko poteza izmamio aplauze koševske publike. Nemojte zaboraviti da je i Spahić sklon atraktivnom nogometu, iako mu to nije primarni zadatak.

Brža cirkulacija lopte

Jedan od segmenata u kojem se može očekivati progres. Šef državne nogometne selekcije zahtijevao je bržu predaju loptu. U udarnoj postavi zajedno su igrali Misimović i Pjanić. Iako je bivši selektor Miroslav Ćiro Blažević podvlačio da je to nemoguće, na travnjaku je to izgledalo sjajno. Za Džeku i Ibiševića pripremili su nekoliko izglednih prilika.

Formacijska promjena

U predhodnim kvalifikacijama bh. reprezentacija je nastupala u formaciji 3-5-2. Ipak, Sušić je to vratio na standardnih 4-4-2. Naglasio je da naši stoperi i u klubovima igraju u takvoj postavi, te da se odlično snalaze. To se pokazalo kao pun pogodak.

Više šansi

Izabranici Safeta Sušića mnogo češće su upućivali loptu prema golu suparnika. Džeko koristi svaku priliku za šut. Isto se odnosi na Pjanića i Misimovića. Također, rezervista Medunjanin je poznat po tome što svoje akcije završava jakim udarcem. Kada se tu dodaju Muslimović i Ibišević, onda je jasno da će svaka odbrana biti na mukama.