Najbolji plasman u historiji
0

"Zmajevi" 22. najbolja reprezentacija na svijetu

Totalsport
Reprezentacija Bosne i Hercegovine na FIFA-inoj listi najboljih reprezentacija napredovala je za čak 17 mjesta i sada zauzima 22. poziciju.

Ova generacija bh. reprezentativaca je tako zabilježila najbolji plasman u historiji naše zemlje.

Prethodno smo najbolji plasman imali u augustu 2007. godine kada smo bili plasirani na 25. mjesto rang liste, dok je selektor bio Fuad Muzurović.

Ogroman napredak našoj reprezentaciji donijele su dvije pobjede protiv Bjelorusije. Trijumfi u Minsku i Zenici, osim napretka na FIFA-inoj listi, otvorili su nam vrata baraža, ako savladamo Luksemburg. U slučaju pobjeda protiv Luksemburga i Francuske u Parizu, na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj bi išli kao prvoplasirana reprezentacija iz naše grupe.

Naša reprezentacija zauzima 14. mjesto na evropskoj rang listi. Na poziciji ispred nas je Srbija, dok su Norvežani na 15. poziciji. Najlošije smo bili plasirani 1996. godine, kada smo bili 173, dok smo najveći napredak ostvarili u aprilu 1997. godine kada smo napredovali za 23 mjesta. Najveći pad smo zabilježili u septembru 2007. godine. Tada smo pali za 14 mjesta.

Na vrh liste, nakon mjesec dana vladavine Holandije, vratila se Španija. Treće mjesto zadržala je Njemačka, a slijedi Urugvaj koji je skokom do 4. mjesta ostvario svoj najbolji plasman u historiji. Peti je Portugal, a slijede Italija i Brazil, koji su zamijenili pozicije. Engleska je osma, dok su Hrvati deveti. Top deset zatvara Argentina.

FIFA-ina rang lista najboljih reprezentacija:

1 Španija 2. Holandija 3. Njemačka 4. Urugvaj 5. Portugal 6. Italija 7. Brazil 8. Engleska 9. Hrvatska 10. Argentina