Nogomet
3

Zlatko Mešić: Čast mi je bila žonglirati pred Platinijem

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zabavnom programu ceremonije otvaranja Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine više stotina Zeničana jučer je zabavljao 25-godišnji Zlatko Mešić, koji je svojim sposobnostima kontrole lopte impresionirao sve prisutne.

Mešić je rodom iz Modriče i trenutno je zaposlen u firmi koja se bavi mašinskom obradom metala. Prije više od 15 godina počeo je zadržavati loptu na svojim nogama, a jučer je pred predsjednikom UEFA-e Michelom Platinijem, koji je nekada bio veliki nogometni as, dao ono najbolje od sebe.

Mešić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je ljubav za freestyleom došla vremenom, a za "korak naprijed" poslužile su mu reklame u kojima je glavni lik bio Ronaldinho.

"Ljubav za freestyleom je došla povremeno. Kako sam odustajao od igranja malog nogometa, sve sam više vježbao trikove. Ne znam tačno kada sam počeo, išlo je to postepeno, ali mislim da sam prvi trik uradio još dok sam išao u osnovnu školu. Aktivno vježbanje freestyle nogometa sam počeo tek prije 5-6 godina, prvo pomoću Ronaldinhovih reklama za Nike, pa sam nastavio pretraživanjem interneta za još takvih stvari", kazao je Mešić.

Kako je razvijao svoje sposobnosti kontrole lopte i žongliranja, Mešić je učestvovao i na brojnim freestyle takmičenjima. Na regionalnom takmičenju u Zagrebu ostvario je plasman među osam najboljih, a sličan rezultat je ostvario i na internacionalnom takmičenju u Velikoj Gorici. Red Bull Street Style mu je pružio priliku da pokaže kvalitete u granicama svoje države, pa je 2010. godine osvojio 2. mjesto, dok je 2012. godine dobio titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Nagrada za prvo mjesto bilo je učešće na Svjetskom finalu u Lecceu u Italiji, gdje je predstavljao Bosnu i Hercegovinu, ali nije uspio izboriti plasman u 16 najboljih.

Mešić je još kazao da želju za treniranjem nogometa nema, ali da s vremenom sve dolazi kada se nešto voli.

"Nogomet sam trenirao dok sam bio mali. Sada više ne treniram, a i nemam želju za tim, jer sam sada svoje slobodno vrijeme posvetio freestyle nogometu. Najvažnije je zavoljeti ovaj sport, s tim onda sve samo dolazi: volja, upornost, uživanje u treningu, želja ka napretku i slično", izjavio je Mešić te dodao da sretne lopte za žongliranje nema, ali da se "zaljubio" u Adidas Official Matchball lopte, kao i većina freestylera.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini, u zabavnom programu otvaranja Trening centra NSBiH, koje je održano jučer u Zenici, nije skidao pogled sa Mešića, što za njega predstavlja veliku čast.

"Bila mi je čast nastupati pred takvom legendom. Rijetke su prilike gdje se možemo sresti sa takvim ljudima, a ja sam čak imao čast i rukovati se sa njim. Kada je napuštao Trening centar pružio mi je ruku i rekao nešto na francuskom jeziku. Nažalost, nisam ga razumio, ali sam se svakako zahvalio", dodaje Mešić.

Mešić će u narednom periodu objaviti video u kojem će bh. javnosti pokazati svoje sposobnosti žongliranja loptom.

"Nadam se da ću uskoro objaviti video koji sam radio sa jednim momkom iz Banje Luke, koji se bavi snimanjem kratkih filmova, i to će ujedno biti jedan od najboljih, ako ne i najbolji moj video. Osim toga, nadam se i još nekim nastupima u BiH, ali to je još upitno", zaključio je Zlatko za naš portal.