Nogomet
16

Zlatan Nalić evropski prvak sa Švedskom

Klix.ba
Mlada nogometna reprezentacija Švedske u finalu EP u Pragu koje je odigrano večeras napravila je pravu senzaciju i nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila je favorizirani Portugal. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 0-0, a ni u produžecima nije bilo golova, tako da se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić
Velike zasluge za historijski uspjeh Švedske ima i Zlatan Nalić, a koji u ovoj reprezentaciji radi kao trener-konsultant. Šveđani su u Pragu imali veliku podršku navijača.

U igračkoj karijeri Zlatan je nastupao za tuzlansku Slobodu, grčki Panathinaikos, te švedske klubove Mjällby AIF i Motala AIF. Zlatan je sin Mesuda Nalića, legendarnog desnog krila Slobode iz Tuzle koji je 24 puta nosio dres reprezentacije bivše Jugoslavije. Zlatanov sin Adi, također, nastavio je porodičnu tradiciju. Trenutno igra za U-17 Mjällby AIF, a prošle godine bio je i kampu slavnog Milana.

"Još ne mogu vjerovati da smo evropski prvaci. Ovo je nešto nevjerovatno. Nije mala stvar biti najbolji u Evropi. Hvala svim prijateljima i rodbini na velikoj pordšci. Hvala mojoj Mariji, sinovima Adiju i Sandru, mom drugu Osmanu Hadžiću u i njegovoj porodici koji su me bodrili u Pragu. Titulu posvećujem svom rahmetli ocu Mesudu koji je umro 1. juna 2004.godine. Uskoro dolazim sa zlatnom medaljom na na njegov mezar u Tuzlu i pročitat ću njegov citat kojeg se svakodnevno sjetim: 'Čudna neka zemlja ova Bosna i Hercegovina. Kada bi je kupovao ni prebijenu paru za nju ne bi dao. A kada bi je prodavao nema tih para za koje bi je prodao'“, kaže Nalić.