Nogomet
9

Zlatan Nalić: Bolje se favorita riješiti u grupi, nego u finalu

Piše: O. T.
Zlatan Nalić
Zlatan Nalić
Poznate su grupe za Euro 2016 u Francuskoj. Kao i svako prvenstvo, i ovo ima onu grupu koje mnogi okarakterišu kao "grupu smrti". U jednoj takvoj su Italija, Belgija, Irska i Švedska, zemlja u čijoj seniorskoj i mladoj reprezentaciji kao trener-konsultant radi Zlatan Nalić.

"Gledano čisto teoretski Švedska je dobila možda najtežu grupu na Euru, kako bi to prokomentarisali navijači. Međutim, ja gledam to sa stručnog aspekta i iz ličnog iskustva mogu da kažem da ekipe koje su na papiru slabije obično imaju prednost nad ekipama iz iste grupe, a tretiraju se kao favoriti", ističe Nalić.

Rođeni Tuzlak navodi i razloge zašto prednost daje ekipama koje na papiru ne izgledaju snažnije od protivnika, barem kada su veća takmičenja u pitanju.

"Fudbal se ne igra 'po papiru', nego na terenu. A drugi često odlučujući faktor bude taj pripremni, mentalni i motivacioni. Ekipe koje uđu u grupu sa vrhunskim protivnicima obično se bolje mentalno pripreme za te utakmice nego što urade te 'bolje' ekipe. Vidjeli ste šta se desilo na Mundijalu sa Engleskom i Italijom. To je jedan primjer", dodaje bivši igrač Slobode, Panathinaikosa, te švedskih klubova Mjällby AIF-a i Motala AIF-a.

Odličan primjer za to može biti i Irska koja je u baražu u očima mnogih imala manje šanse nego Bosna i Hercegovina u baražu. Međutim, Nalić veći respekt ima prema Irskoj nego prema Italiji ili Belgiji.

"Bosna je u kvalifikacijama izgubila od na papiru slabije ekipe Irske. Da li je Irska uistinu bila slabija?! Irska je sada u našoj grupi i mogu da kažem da veći respekt imam i očekujem težu utakmicu protiv Irske nego protiv Italije i Belgije koji su također u grupi sa Švedskom. Razlog što gajim poštovanje prema Irskoj je što se današnji fudbal igra 90 minuta, pa i duže, a Irci baš igraju bez ijedne pauze, jako čvrsto i kolektivistički", govori Nalić za Klix.ba.

Naravno, u svim utakmicama, a posebno u onim na velikom nivou, potrebna je i doza sreće. To naglašava i Nalić, ali podcrtava da se sreća treba i zaslužiti radom i zalaganjem.

"Imam običaj reći: 'Što više radim, treniram i što se više trudim, više me i sreća prati'. Ništa nije slučajno u današnjem fudbalu, a razlike su mnogo male tako da svako svakoga može pobijediti", opisuje fudbalski stručnjak.

Kada su u pitanju susreti sa Italijom i Belgijom, Nalić ih poredi sa protivnicima koje su Šveđani susreli na Euru U21 kada su također bili u "grupi smrti".

"Italija je veoma čudna za prognozirati jer nikada ne znaš šta mogu uraditi. Mogu odmah ispasti, a isto tako i pobijediti cijeli turnir. Belgija je još uvijek reprezentacija u povojima koja ima bolji rejting nego što to pokazuju na terenu. Jedan veoma talentovan tim koji bi već odavno trebao biti dominatan, ali to još uvijek nije. Kada smo imali izvlačenje za Euro U21 dobili smo Englesku, Portugal i Italiju što je bila najteža moguća grupa u tom trenutku. Bio sam veoma zadovoljan izvlačenjem, što je mnogima bilo čudno. Moj komentar često citiraju mediji ovdje, jer sam rekao: Bolje ih se riješiti u grupi kako ih ne bismo imali u finalu", kazao je za kraj razgovora Zlatan Nalić.