Nogomet
2

Zlatan Bajramović: Najdraži pogodak za reprezentaciju postigao sam u Genku

Piše: Edin Isanović
Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije BiH Zlatan Bajramović aktuelni je trener U-15 tima jednog njemačkog kluba. Bivši ratoborni veznjak St. Paulia, Freiburga, Schalkea i Eintracht Frankfurta kaže da se navikao na nove obaveze kojima je okupiran nakon okončanja karijere.

"Treniram djecu do 15 godina u Husumer SV klubu. Ne igra se liga samo u Hamburgu, nego u čitavoj regiji. Utakmice su zanimljive i uživam u ovom poslu. Veoma je interesantno“, kaže za Klix.ba Bajramović.

Zlatan je nakon nekoliko teških povreda okončao karijeru u 32. godini. Nije želio da rizikuje. Svima se lijepo zahvalio na strpljenju i završio uspješnu nogometnu priču.

Ipak, kaže da mu nedostaje aktivno igranje nogometa.

"Imam osjećaj da ću se tek sa 60 godina navići. Nedostaje mi sve. Lijepo se prisjetiti druženja u svlačionici, treninga, ritma nogometnog života... sve mi to fali. Još uvijek tugujem. Ipak, gledam na sve pozitivno i to me drži, uplovio sam u trenerske vode i želim i dalje napredovati u poslu. Uglavnom radim ono što volim, opet sam u nogometu", ističe Bajramović.

Tvrdi da sa velikim zanimanjem prati igre nogometne reprezentacije i vjeruje da će Zmajevi izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Poraz od Slovačke u Zenici upozorava da uvijek može doći neko iznenađenje. To potvrđuje da ponekad neće ići sve po planu. Ipak, reprezentacija se sjajno vratila pobjedom u Žilini i pokazala karakter. Iako su gubili 1:0, pokazali su zrelost i preokrenuli rezultat. Ipak, naredne dvije utakmice moraju pobijediti. Ne smiju potcijeniti protivnika, iako svi misle da će biti lako, kako novinari, tako i svi zaljubljenici u nogomet. Mislim da treba biti oprezan. Na samom smo kraju, ovo je velika šansa generacije i ne smije nam se desiti kiks. Svi trebaju biti fokusirani na tih 180 minuta i ostvarit ćemo san, doći ćemo do onoga što godinama priželjkujemo. Ja sam optimista, čak i kada smo poraženi od Slovaka vjerovao sam u ovaj tim. Ipak, ponavljam, treba biti maksimalno koncentrisan, posebno protiv Litvanije", naglašava Zlatan.

Ovaj veznjak odigrao je mnogo utakmica za bh. tim. Postigao je nekoliko važnih pogodaka, a izdvojio je njemu najdraže.

"Belgijancima sam dao dva gola u gostima. Posebno mi je drag pogodak u Genku kada smo slavili 4:2. Spomenuo bih još i gol protiv Norveške u Zenici u posljednjim minutama meča. Ipak, uvijek su mi bili važni uspjesi i pobjede, a ne moji pogoci".

Od aktuelnih reprezentativaca komunicira sa Edinom Džekom i Emirom Spahićem.

"Prije svake utakmice zaželim im sreću, a oni to prenesu svim igračima. Još uvijek sebe smatram dijelom nečega što se godinama stvaralo. Od bivših reprezentativaca ponekad se čujem sa Hasagićem i Barbarezom", zaključio je Bajramović.