Evropska liga
0

Žestoka borba Brage i Benfice, Porto jednom nogom u finalu

Sarajevo-x.com
Večeras su na rasporedu uzvratni susreti polufinala Evropske lige. Zanimljivo će biti u portugalskom duelu Brage i Benfice, dok je Porto nakon visoke pobjede na domaćem terenu po mnogima već jednom nogom u finalu ovog takmičenja.

Braga - Benfica

U prvoj utakmici polufinalog duela između ove dvije ekipe, uspješnija je bila ekipa Benfice rezultatom 2:1. No, gol u gostima bi mogao puno značiti današnjim domaćinima, ekipi Brage, koja je itekako respektabilan protivnik, posebno kada igra na svom terenu i ima podršku svojih navijača.

Trener Brage, Domingos Pacienca, opisao je svoje igrače kao ratnike koji će se žestokom borbom pokušati plasirati u finale Evropske lige. Na putu do polufinala je ova ekipa iz takmičenja eliminisala Lech, Liverpool i Dynamo Kiev. Braga je do sada osvojila samo jedan veliki trofej, a to je portugalski kup, a prošle sezone su završili na drugom mjestu u domaćem prvenstvu.

"Prošla sezona nam je bila veoma važna. Uživamo podršku u našoj zemlji. Imamo imidž ekipe sastavljene od pravih boraca na terenu. Mi podsjećamo ljude šta bi fudbal ustvari trebao biti. Ponosan sam što vodim ovaj tim", izjavio je Pacienca nadajući se dobroj predstavi svojih izabranika i plasmanu u finale.

Villareal - Porto

Mnogi će reći da je u duelu Villareala i Porta gotovo sve već odlučeno. Porto je u dinamičnoj prvoj utakmici dobrom i efikasnom igrom ostvario visoku pobjedu rezultatom 5:1. Koliko god da je "žuta podmornica" opasan protivnik, ipak je teško vjerovati da će dostići veliki zaostatak, a da pri tome njena odbrana neće kapitulirati.

Portov trener, Ander Villas-Boas, uvjeren je da će njegova ekipa igrati u finalu Evropske lige.

"Držat ćemo se naše prepoznatljive igre. Fizički i psihički smo spremni na svaki mogući scenario. Do sada smo pokazali iskustvo i nosili se sa pritiskom na gostujućim terenima. Naš uspjeh će biti pobjeda cijelog Portugala", izjavio je Villas-Boas.

Uprkos visokom porazu u prvom susretu, Villarealov trener Juan Carlos Garrido je pohvalio svoje igrače za napadačku igru u ovoj sezoni, te dodao da će svi dati sve od sebe kako bi se plasirali u finale.

"Vjerujem u svoj tim i svako od nas je motivisan da zajednički dostignemo cilj. Do sada smo pobijedili neke veoma snažne ekipe. Moji su se igrači trudili cijele sezone. Sljedeći korak je finale Evropske lige", samouvjeren je bio Garrido.

Mišljenje svog trenera dijeli i golman Villareala Diego Lopez.

"Porto je igrao dobro samo 30 minuta u prošlom susretu. Ostatak utakmice smo mi dominirali. Spremini smo dati sve od sebe i pokazati da smo odličan tim koji ih može pobijediti. Imamo povjerenja u naše napadače. Nadam se da zajedno možemo ostvariti historijski uspjeh kojeg će se svi dugo sjećati", rekao je Lopez.

Večerašnje utakmice počinju u 21.05 sati, a na televiziji OBN možete pratiti susret Villareala i Porta.