Nogomet
0

Ruski Zenit na velika vrata ušao u grupnu fazu Lige prvaka

Piše: J. H.
Zenit je večeras u uzvratnoj utakmici playoffa Lige prvaka na svom Petrovsky stadionu u Petersburgu savladao portugalsku ekipu Ferreira rezultatom 4:2. U prvoj utakmici, ruska ekipa je također slavila na gostovanju rezultatom 4:1

Nakon što su sinoć svoje mjesto u najelitnijem klupskom nogometnom takmičenju u Evropi osigurali Arsenal, Austria, Basel, Steaua i Schalke, večeras je to isto uradio i Zenit protiv Ferreire.

Potrugalska ekipa jednostavno nije imala šta tražiti u Rusiji nakon katastrofalne igre i visokog poraza u prvoj utakmici na svom terenu.

Već na startu utakmice, domaća ekipa je gostima dala do znanja da ni večeras neće proći bolje. Golu Ferreire prijetili su Roman Širokov, Aleksandar Buharov i Axel Witsel, ali se rezultat nije mijenjao sve do 30. minute kad je Danny na asistenciju Smolnikova savladao golmana gostujuće ekipe.

Upravo ovaj igrač postigao je i drugi gol na utakmici nedugo nakon početka drugog poluvremena.

Za 3:0 pobrinuo se Aleksandar Buharov koji je u 67. minuti pogodio glavom. Minutu kasnije, Ferreira je smanjila preko Manuela, ali desetak minuta prije kraja bivši igrač Arsenala Andrej Aršavin dovodi Zenit u vodstvo od 4:1. Međutim, da se ne bi ponovoio identičan rezultat kao iz prve utakmice, pobrinuo se igrač portugalske ekipe Carlao koji je nekoliko minuta prije kraja utakmice postavio konačnih 4:2.

Dakle, sa ukupnih 8:3, Zenit je prošao u grupnu fazu Lige prvaka.

Večeras su na rasporedu još četiri utakmice playoffa Lige prvaka u kojima se sastaju Maribor - Viktoria Plzen (1:3), Real Sociedad - Lyon (2:0), Milan - PSV (1:1) i Celtic - Shakhtar Karagandy (0:2).