23. kolo Premijer lige BiH
0

Zenica u centru pažnje

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
U subotu su na programu sve utakmice 23. kola Premijer lige BiH. Najzanimljivije će biti u Zenici gdje se sastaju stari rivali Čelik i Željezničar.

Iz domaćeg tabora najavljuju pobjedu, dok će tim sa Grbavice pokušati da prekine negativan gostujući niz. Važno je napomenuti da oba tima neće nastupati u najjačim sastavima. Treneri najavljuju maksimalan i ozbiljan pristup utakmici. Sigurno je da će tribine Bilinog polja biti poprilično popunjene što će dodatno motivisati aktere na terenu.

Borac će na gradskom banjalučkom stadionu ugostiti Slobodu. Domaći igraju dobro u nastavku prvenstva i favoriti su u ovom meču. Tim sa Tušnja je izborio plasman u finale Kupa BiH gdje će za suparnika imati klub koji im puše za vratom na prvenstvenoj tabeli, Slaviju. To će im biti dodatni motiv da pokušaju zadržati trenutnu poziciju.

Tim sa Koševa je sjajnom partijom na Pecari osvojio bod. Sada je primarni cilj četvrto mjesto koje spletom okolnosti u najmasovnijem takmičenju Kupu BiH omogućava izlazak na evropsku scenu. Naredna prepreka je Travnik. Gosti, dosta oslabljeni stižu na najveći bh. stadion, što izabranicima Mehmeda Janjoša može značajno olakšati posao.

U gradu na Trebišnjici hercegovački derbi će odigrati Leotar i Velež. Na Policama domaćin pruža dobre izvedbe pa će tako i ovaj put pokušati doći do trujumfa. S druge strane „Rođeni“ nikako ne uspijevaju prigrabiti neki bod van svoga travnjaka, a novu priliku pruža im sudar u Trebinju.

Na Pecari će Široki Brijeg u lošem raspoloženju ugostiti Zvijezdu. Poslije remija sa Sarajevom i eliminacije iz kupa na noge im dolazi gradačački premijerligaš. Ukoliko žele ostaviti bilo kakvu mogućnost za četvrtu poziciju pobjeda se nameće kao imperativ. No, gosti su vrlo nezgodan rival.

Lider na tabeli će se sastati sa Laktašima. Iako je ponekad teško pronaći motiv (zbog velike bodovne prednosti) trener je taj koji ekipu mora držati u stalnoj pobjedničkoj tenziji. Opravdano traži disciplinu i pred ovaj meč, jer ih je nonšalantan pristup koštao ispadanja iz kupa. Njihov suparnik je u posljednjih nekoliko kola popravio formu i sigurno će odigrati rasterećeno.

Orašje će sa novim trenerom na klupi Šenerom Bajramovićem ugostiti Modriču. Prva utakmica često donese pozitivan šok. Tri boda su nužna, jer bi u protivnom konkurenti mogli neugodno odmaknuti. Oba tima nalaze se u opasnoj zoni i svaki kiks može ih preseliti u niži rang. Slavija koncentrisana i ozbiljna ulazi u duel sa Posušjem. Žele discipliniranom igrom od prve minute riješiti susret. Prvog šefa struke također zanima mogu li odigrati dva kvalitetna dvoboja zaredom. Tim sa Mokrog doca će pokušati ostati neporažen.

Satnica:

Utakmica u Zenici počinje u 20,10h uz TV prenos, dvoboj u Mostaru starta u 18,30h, dok će se početni udarac sa centra u Banjaluci izvesti u 19,00h. Ostale utakmice počinju u 16,30h.

Borac – Sloboda Sarajevo - Travnik Leotar - Velež Čelik - Željezničar Široki Brijeg - Zvijezda

Zrinjski - Laktaši Orašje - Modriča Slavija - Posušje