Nogomet
0

Željo u Zenici osvojio bod sa igračem manje, Leotar poražen na Policama

Piše: Edin Isanović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Odigrane su četiri utakmice 10. kola BHT Premijer lige, a postignuti su sljedeći rezultati: Čelik – Željezničar 2:2, Velež – Zvijezda 1:1, Leotar – Radnik 1:2 i Olimpic – Vitez 1:0.

Čelik – Željezničar 2:2

Derbi stara rivala odigran je u Zenici, a završen je bez pobjednika. Oba tima krenula su ofanzivno pa je tako Čelik već u uvodu meča zaprijetio. Uzvratili su Plavi sa Grbavice preko Selimovića u 14. minuti. Njegov udarac glavom otišao je preko gola. No, Armin Hodžić bio je precizan minut kasnije. Prije toga Tomića je dobro šutirao, Nuković je odbio loptu, a Hodžić je pospremio u mrežu za 0:1. To je izazvalo veliko slavlje navijača Željezničara. Izabranici Dine Đurbuzovića nastavili su sa atacima pa je tako strijlac prvog gola imao stopostotnu priliku u 24. minuti, ali je promašio prazan gol. Kazna je stigal minut poslije kada je na asistenciju Kajkuta, Dedić poentirao za 1:1. Igrao se 34. minuti kada je prvo raspoloženi Hodžić pogodio prečku, a potom Selimović sa nekoliko metara prebacio prazan gol. U posljednjim trenucima prvog dijela gosti su ostali sa igračem manje- crveni karton (drugi žuti) dobio je Hodžić.

Samo što je krenulo dugopoluvrijeme Barač je asistirao za Mešanovića koji glavom matira Lončarića za 2:1. U tim trenucima slavili su popularni Robijaši.

Gosti su poravnali u 61.minuti. Hasanović je ubacio nakon prekršaja, a Kerla je pogodio iz velike gužve. Domaći su u nastavku pokušavali ponovo doći do trećeg pogotka, dok su gosti opasno prijetili iz kontranapada, iako su imali igrača manje. U 82.minuti domaći igrač Simić nije poštovao far –play. Naime, kada je lopta krenula u aut zbog povrede Tomića, on je želio postići pogodak. To je izazvalo burne reakcije gostiju. Ostalo je 2:2.

Velež - Zvijezda 1:1

Rođeni su okršaj sa timom iz Gradačca dočekali sa novim strategom. Ibru Rahimića zamijenio je Avdo Kalajdžić. Gosti su se postavili ofanzivno, a to je urodilo plodom već u 9. minuti kada dolaze u vodstvo. Strijelac je bio Dalibor Pandža. Do kraja prvog poluvremena gosti su bili opasniji. Velež nije stvorio niti jednu izglednu priliku.

Na odmor se otišlo sa minimalnom prednošću Zvijezde. Na otvaranju drugog poluvremena stiglo je poravnanje. Sjajan goliz slobodnjaka postigao je Jusufbašić. Potom je Zvijezda preko Pehilja imala dvije dobre prilike, ali je ostalo 1:1. U posljednjih 15 minuta domaći su stvorili veliki pritisak, ali nisu uspjeli poentirati.

Leotar – Radnik 1:2

Trebinjci nisu imali puno izbora u okršaju sa Radnikom iz Bijeljine. Trebala im je pobjeda kako bi se približili luci spasa. Ipak, gosti preko Kataneca u 9. minuti dolaze do vodstva. Nakon toga nogometaši Leotara krenuli su odlučnije ka golu gostiju. To su konkretizirali u posljednjim trenucima prvog poluvremena kada je izjednačio Šaraba. Prvi dio okončan je rezultatom 1:1. Sredinom drugog dijela gosti su preko Nikića propustili veliku priliku. Domaći su nastojali da stignu do pobjede. Ipak, sjajni gosti odolijevali su svim napadima. Trijumf Radniku osigurao je Nikić golom u 85.minuti. Tim sa Polica novim porazom dodatno je sebi otežao bitku za opstanak.

Olimpic – Vitez 1:0

Vukovi su bili favoriti u okršaju sa novajlijom u ligi. Izabranici Nedima Jusufbegovića težili su dna otvaranju utakmice postignu pogodak. Ipak, teško su pronalazili put do gola Perkovića. Igrao se 12. minut kada se Odović našao „oči u oči“ sa čuvarom mreže gostiju, ali je loše šutirao. U 21.minuti Vidović iz Viteza asistirao za Smirku čiji udarac brani Hamzić. U 43.minuti svoj šut oprobao je i Kokot, ali bez uspjeha. Na odmor se otišlo sa nepopularnih 0:0. Domaći su u nastavku krenuli snažno. Ipak, nisu uspjevali da ozbiljnije ugroze gol Viteza sve do treće minute sudijske nadoknade kada je pogodio Kapić za 1:0. Olimpic je teže od očekivanog stigao do tri boda.