BHT Premijer liga
0

Željo na teškom gostovanju, Sarajevo pod imperativom pobjede

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ovog vikenda na programu je 17. kolo BHT Premijer lige. U subotu se igra sedam utakmica, dok će se meč između Širokog Brijega i Zrinjskog odigrati u nedjelju. Derbijem se okitio okršaj između Borca i Željezničara u Banjoj Luci. Ovaj dvoboj bio je u fokusu interesovanja posljednjih dana, ali najmanje zbog nogometa.

Prvo su iz banjalučkog kluba informisali tim sa Grbavice i NSBiH kako se pristalicama Plavih ne može garantovati sigurnost na gradskom stadionu. Ipak, kako sada stvari stoje najvatreniji navijači aktuelnog bh. prvaka bodrit će svoj tim u gradu na Vrbasu. Nadamo se da neće biti incidenata kao u nekim predhodnim susretima.

Bilbija: Spremni smo za Plave

Domaći sa dosta optimizma dočekuju goste iz Sarajeva.

"Fokusirani smo na ovaj izuzetno važan meč sa Željezničarom. Spremili smo se i jedva čekamo prvi sudijin zvižduk. Potrebna nam je velika podrška naših navijača, a kao igrač, bio bih zadovoljan bilo kakvom pobjedom", rekao je za Klix.ba Nemanja Bilbija napadač Borca.

I gosti sa mnogo samopouzdanja putuju na ovo gostovanje.

“Sigurno je da će biti teško igrati protiv Borca na njihovom stadionu, ali se nadamo pobjedi i idemo ka ostvarenju tog cilja. Situacija u banjalučkoj ekipi jeste loša, ali ne vjerujem da će zbog toga igrati lošije nego inače. To neće utjecati na utakmicu jer im je ona, kao i nama, veoma bitna", izjavio je Nermin Zolotić za naš portal.

Rudar najavljuje otvorenu igru na Koševu

Zanimljivo će biti i na našem najvećem stadionu, gdje će Sarajevo ugostiti Rudar. Bordo tim je na posljednja dva gostovanja ostao bez bodova. Pobjeda protiv tima iz Prijedora nameće se kao imperativ.

"Pojavila se ta priča da u naredna četiri kola moramo osvojiti 12 bodova, jer igramo protiv ekipa koje se bore za opstanak, s izuzetkom Olimpica, koji nam dolazi na Koševo. Ne bih se složio sa tim da nam je imperativ svih 12 bodova, iako nije nimalo nerealno da to ostvarimo. Ali evo, u te četiri utakmice moramo osvojiti barem 10 bodova.Utakmicu sa Rudarom očekujemo spremni. Vjerujem u osvajanje kompletnog plijena", kazao je na pres konferenciji Dragan Jović, strateg tima sa Koševa, koji se nakon poraza na Bilinom Polju našao pod valom kritika.

Nakon ispadanja od Zete u Evropskoj ligi Sarajevo je gostovalo Rudaru. Iako su bili pod velikim pritiskom gosti su slavili i nakon toga napravili su veliku seriju od sedam uzastopnih pobjeda. U bordo taboru se nadaju da će i ova utakmica biti prekretnica.

Ipak, gosti iz Prijedora najavljuju otvorenu igru i naglašavaju kako se neće braniti na Koševu.

Veležu na megdan stiže Čelik. Za Rođene nema puno filozofije, tri boda su prijeko potrebna u borbi za "goli život". S druge strane, Zeničani, nakon pobjede nad Sarajevom u prošlom kolu, sa mnogo optimizma putuju u Mostar.

Neizvjesna borba za opstanak

Zvijezda ne bi trebala imati većih problema u duelu sa GOŠK-om na svom terenu. Isto se odnosi na Olimpic koji će na Tušnju ugostiti slabašnu Gradinu i sve osim pobjede Vukova bilo bi ogromno iznenađenje.

Leotar će na Policama odmjeriti snage sa Radnikom. Jasno je da domaći namjeravaju osvojiti tri boda. S druge strane, tim iz Bijeljine pokušat će ostati neporaženi.

Evidentno je da će borba za opstanak biti zanimljiva. Nekoliko klubova traži mjesta koja će im osigurati druženje sa prvoligašima i naredne godine. Među njima nalazi se i Travnik koje u ovom kolu dočekuje Slaviju. Veziri su u nekoliko navrata pokazali da imaju kvaliteta da i naredne godine igraju u najboljem razredu bh. nogometa. Sigurno je da će pokušati u ranoj fazi utakmice doći do prednosti koji će na određeni način usmjeriti tok ovog meča.

Parovi i satnica:

Subota

Sarajevo – Rudar P. 14:00 sati (prijenos na BHT1) Velež – Čelik 15:00 sati Zvijezda – GOŠK 15:00 sati Olimpic – Gradina 15:00 sati Leotar – Radnik 15:00 sati Travnik- Slavija 15:00 sati Borac – Željezničar 17:00 sati (prijenos na Arena Sport)

Nedjelja

Široki Brijeg – Zrinjski 15:00 sati (prijenos na BHT1)

Tabela

  1. Željezničar 16 12 2 2 38
  2. Sarajevo 16 10 3 3 33
  3. Olimpic 16 8 5 3 29
  4. Zrinjski 16 9 2 5 29
  5. Široki Brijeg 16 8 4 4 28
  6. Slavija 16 7 5 4 26
  7. Borac 16 7 4 5 25
  8. Čelik 16 6 5 5 23
  9. Leotar 16 6 4 6 22
  10. Rudar Prijedor 16 6 3 7 21
  11. Radnik 16 4 6 6 18
  12. Zvijezda Gradačac 16 4 3 9 15
  13. GOŠK 16 3 6 7 15
  14. Velež 16 4 2 10 14
  15. Travnik 16 3 5 8 14
  16. Gradina 16 0 3 13 3