Vječiti rivali na Grbavici
0

Željo favorit u 96. derbiju bez gostujućih navijača

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Na stadionu Grbavica danas u 17 sati, uz direktan TV-prenos, počet će 96. derbi vječitih rivala "Željezničara" i "Sarajeva". Domaćin derbi očekuje kao trećeplasirana ekipa Premijer lige, dok su gosti na drugoj poziciji sa dva boda više.

Nakon što je prethodni susret ova dva tima, odigran 15. maja, protekao bez gledalaca, uslijed kazne Apelacione komisije Nogometnog saveza BiH ekipi sa Koševa, ovoga puta najavljen je nedolazak gostujućih navijača i članova uprave koji ih podržavaju.

Derbi bez gostujućih navijača

Žučne rasprave danima su se vodile na relaciji "Željezničar" - "Sarajevo" zbog, kako optužuju gosti, nedovoljno prostora na sjevernoj tribini Doline ćupova i nehumanim uslovima, među kojima je i jedan WC. Domaći svoj potez opravdavaju ekonomskom računicom i poručuju: "Dobili ste ono što smi mi odlučili, prihvatite ili ostavite."

Najvatreniji navijači "Sarajeva" poručili su da neće doći na Grbavicu, već planiraju meč gledati na displeju na stadionu Koševu. Ovaj meč im je posebno bitan jer njihov klub slavi 64. rođendan. Prvi čovjek bordo tima, Zijad Blekić, podržava ovu odluku.

Predsjednik "Željezničara", Sabahudin Žujo, kazao je da je gostima ustupljeno 25 posto ulazmica za sjever i istok, što je, tvrdi on, sasvim dovoljno, s obzirom na kapacitet stadiona.

Ni Blekić ni Žujo nisu pokazali volju za kompromisom, ali je predsjednik plavih ipak poručio kako se nada da će navijači "Sarajeva" ipak doći na Grbavicu.

"Prema mojim informacijama, oni već kupuju karte, a drugi vrše pritisak da se te karte ne prodaju", izjavio je Žujo.

Blekić je, pak, poručio da uprava "Sarajeva" uvijek sluša svoje navijače i da je i on sam zbog njih došao na tu poziciju, te ne vidi ništa sporno u odluci da se umjesto na Grbavici okupe na Koševu.

"Plavi" blagi favorit

Šef stručnog štaba "Sarajeva", Mirza Varešanović, priznao je da je "Željezničar" u ovoj utakmici favorit, ali da će oni ići na pobjedu iako je njegovoj ekipi najvažnije da ne izgubi.

Trener "Želje", Amar Osim, složio se da je njegov tim favorit, ali dodao i da to ne mora ništa značiti, ponovivši da je "lopta okrugla". Osim očekuje tešku utakmicu.

"Željezničar" je pobjedom nad "Borcem" od 3:0 i plasmanom u četvrtfinale Kupa BiH napravio sjajnu uvertiru za derbi.

Riječ statistike

Statistika pokazuje da je sarajevski gradski derbi, koji je prema podacima portala Footballderbies.com 27. na svijetu, odigran već 95 puta. Oba tima imaju po 29 pobjeda, dok je 37 utakmica završeno neriješeno.

Prvi derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a "Sarajevo" je slavilo sa 6:1, što je i dalje najuvjerljiviji trijumf jednog od ova dva tima u međusobnim duelima. Ukupna gol-razlika ide u korist bordo tima, 117:114.

Posljednji derbi na Grbavici odigran je 7. novembra 2009. "Sarajevo" je slavilo sa 2:1. U maju ove godine je odigran posljednji derbi u nizu. Pred praznim tribinama i mreže su mirovale.

Desetog marta 1982. godine na otvaranju Olimpijskog stadiona "Koševo" zabilježen je rekordan broj gledalaca na jednom sarajevskom derbiju. Bilo ih je 55.000.

U okviru lige bivše Jugoslavije posljednji sarajevski derbi odigran je 9. oktobra 1991, a "Željo" je slavio nakon penala.

"Sarajevo" s dobrom odbranom, "Željo" s efikasnim napadom

Trenutno stanje na tebeli, nakon 10 odigranih kola, pokazuje da "Borac" vodi sa 23 boda. "Sarajevo" je drugoplasirano, ima šest pobjeda, dvije neriješene utakmice i dva poraza, uz gol-razliku 14:7, što dokazuje da imaju dobru odbranu.

"Željezničar" ima također šest pobjeda, ali i četiri poraza i gol-razliku 21:11, dakle izuzetno efikasan napad.

U aktuelnoj sezoni "Željezničar" je u prosjeku postigao 2,1 gol po utakmici, a "Sarajevo" 1,4. Najveća pobjeda koju su "plavi" ostvarili ove sezone je bila ona od furioznih 8:0 protiv "Leotara", dok je "Sarajevo" sa 3:0 pobijedilo tuzlansku "Slobodu".

Vjerovatni sastavi

Željezničar: Šehić, Marković (Stanić), Kerla, Mešić, Radovanović, Svraka, Ćulum (Savić), Višća, Zeba, M. Bešlija, Popović.

Sarajevo: Hamzić, Arsenijević, Gutić, Torlak, Muharemović, Šćepanović, Džakmić, Hamzagić, Kojašević, Avdić, Jahović.

Ulaznice se mogu nabaviti na platou iza sjeverne tribine po cijeni od: jug 5 KM, sjever 10 KM i zapad 20 KM.

Na utakmici, koja počinje u 17 sati, pravdu će dijeliti Semir Kaplan iz Stoca, sa pomoćnicima Ratkom Kunićem iz Banje Luke i Nikicom Tomasom iz Drinovaca. Četvrti sudija je Radoslav Vukasović iz Trebinja. Meč će se u direktnom prenosu prikazivati na BHT1.

Osim današnjeg derbija, u 14:30 sati igra se još jedna utakmica 11. kola Premijer lige, i to ona između Širokog Brijega i Čelika.

U subotu su odigrani preostali susreti, a postignuti su sljedeći rezultati:

Leotar - Slavija 2:1 Rudar - Sloboda 3:0 Olimpic - Borac 0:0 Travnik - Zrinjski 2:1 Zvijezda - Budućnost 0:0 Drina - Velež 2:0