Nogomet
0

Željezničar traži od NS BiH da mu bude priznata titula iz 1946. godine

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što su osigurali titulu prvaka BiH, u FK Željezničar je organizovana konferencija za medije pred sutrašnju utakmicu sa Leotarom na Grbavici, nakon koje će biti upriličena proslava titule na stadionu zajedno sa igračima i stručnim štabom.

Nakon utakmice će biti otvorene kapije stadiona za utrčavanje navijača na teren, a svoj doprinos proslavi titule dat će i Mladen Vojičić Tifa, koji će otpjevati nekoliko pjesama. U uvodu konferencije za medije je istaknuto kako je pokrenuta inicijativa prema Nogometnom savezu BiH da FK Željezničar bude priznata titula iz 1946. godine, kada su osvojili takmičenje koje je igrano u Bosni i Hercegovini. Tada se igralo razigravanje za prvenstvo bivše Jugoslavije te je Željezničar kao prvak BiH ušao u Saveznu ligu bivše Jugoslavije. Time bi ovogodišnja titula prvaka bila osma za Željezničar.

Konferencija za medije počela je u veselom tonu nakon što je novinar Oslobođenja Jasmin Ligata poklonio šlag u spreju menadžeru Plavih Amaru Osimu, jer Željezničar nije uspio u Širokom Brijegu osvojiti i Kup BiH, kao šlag na tortu, odnosno titulu. Osim je uz osmijeh prihvatio šalu.

Najjači sastav protiv Leotara

Potom je šef stručnog štaba Željezničara rekao da će njegov tim i posljednje dvije utakmice odigrati maksimalno, te je najavio da će protiv Leotara istrčati najjači sastav. "Nije isto kada osvojiš titulu sa dva i sa devet bodova prednosti. Tako ćemo mi shvatiti ove utakmice takmičarski i igrati na pobjedu", rekao je Osim.

On nije želio davati prognoze o broju navijača na sutrašnjoj utakmici protiv Leotara, istakavši kako nije najzadovoljniji odzivom navijača u posljednjih nekoliko godina. Upitan da da rezime nakon osvojene titule, Osim je kazao: "Imamo sreću da imamo ligu i živimo u državi u kojoj je i obični kontinuitet dovoljan da nešto ostvariš. Mi se ponašamo i radimo slično i uspijevamo biti prvi, što nije kompliment ni za ligu, ni za državu".

Konferenciji za medije prisustvovao je i golman Marijan Antolović, koji je nakon jedne godine u Željezničaru osvojio i prvu titulu u karijeri.

Hrvat u Želji svoj na svome

"Nakon što nisam dugo branio došao sam u novu sredinu i trebalo mi je vremena da uđem u formu. Ipak, iz utakmice u utakmicu je bilo sve bolje i na kraju sam zadovoljan, posebno zbog osvojene titule", kazao je Antolović.

On je u Željezničar došao na posudbu iz varšavske Legije te je neizvjesno gdje će nastaviti karijeru. "Vjerovatno ću raskinuti ugovor i sa Legijom, a pitanje je hoće li ovdje moći čekati da to riješim, tako da je moja igračka budućnost poprilično neizvjesna", naveo je golman Željezničara. Na upit kakve su njegove želje, duhovito je odgovorio da bi najbolje bilo da ode u Englesku.

Pošto je Antolović Hrvat jedno od pitanja je bilo i kako se kao Hrvat osjeća u Željezničaru te je odgovorio: "Kao svoj na svome". Utakmica Željezničar - Leotar na Grbavici počinje sutra u 17 sati.