Kup BiH
0

Željezničar se neporažen vraća iz Banje Luke

Piše: D.B.
Foto: Edin Puzic / Fotoservis
Foto: Edin Puzic / Fotoservis
U posljednjoj današnjoj utakmici osmine finala Kupa BiH, u Banjoj Luci snage su odmjerili Borac i Željezničar. Utakmica je počela u 17 sati.

Za ekipu Borca su na ovoj utakmici od prve minute zaigrali: Avdukić, Čorić, Stupar, Puzigaća, Nikolić, Raspudić, Mikić, Trivunović, Stajić, Stančeski i Maletić.

Trener "plavih" sa Grbavice, Amar Osim, odlučio se za sljedeći sastav: Šehić, Ćulum, Čolić, Zeba, Popović, Mešić, Savić, Marković, Kerla, Stanić i M. Bešlija.

Prvu priliku su imali igrači Željezničara već u drugoj minuti kada je Bešlija uposlio Čolića koji je šutirao preko gola. Gosti su početkom utakmice imali inicijativu. U 10. minuti se Zeba odlično oslobodio svog čuvara i uputio udarac prema golu kojeg golman Avdukić odbija kratko do Bešlije, a potom brani i njegov udarac.

Borac je prvu ozbiljnu priliku imao u 14. minuti kada je iz slobodnog udarca neprecizan bio Puzigaća. U 30. minuti domaća ekipa pravi dvije odlične prilike. U prvoj je Mikić pokušao udarcem glavom, no Šehić je bio na visini zadatka. Drugu priliku je imao Puzigaća, ali je šutirao iznad gola.

U 38. minuti Stajić se našao potpuno sam na šest metara od gola Željezničara, međutim, njegov šut završava iznad prečke. Pred sam kraj prvog poluvremena Borac je imao dobru priliku preko Maletića ali je njegov udarac odbranio danas odlični Šehić.

Početkom drugog poluvremena, tačnije u 46. minuti, dogodio se sporni trenutak. Igrač Željezničara Ćolić je ušao u šesnaesterac gdje ga je odgurnuo domaći igrač Ćorić. Sudija Paradžik je pokazao da se igra nastavi. U nastavku utakmice Borac je bio nešto konkretniji. Mikić i Puzigaća su pokušali ugroziti gol gostiju, ali je Šehić uspio sačuvati svoju mrežu.

Lazar Popović je u 76. minuti imao odličnu priliku da postigne pogodak za Željezničar. Centaršut Stanića je kratko izbila odbrana domaće ekipe, da bi Popović iz dobre pozicije šutirao pored gola. Zbog međusobnog koškanja u 81. minuti susreta, žute kartone su dobili Čolić, Stajić i Avdukić. Crveni karton je dobio trener Željezničara Amar Osim.

U 88. minuti je Borac mogao doći do jeftinog gola kada je nespretno reagovao Radovanović i umalo prevario Šehića. Pred sami kraj susreta, ekipa Borca je bila sve opasnija po gol gostiju. Iz minute u minutu nizale su se opasne situacije, ali je Željezničar do kraja utakmice izdržao pritisak i ostvario povoljan rezultat pred revanš na svom stadionu. Utakmica je završena rezultatom 0:0. Rezultati prvih utakmica osmine finala nogometnog Kupa Bosne i Hercegovine:

utorak: Teslić: Proleter - Zrinjski 4:2

srijeda: Trebinje: Leotar - Branitelj (Mostar) 1:1

Sarajevo: Sarajevo - Sloboda (Bosanski Novi) 4:1 Bosanska Gradiška: Kozara - Sloboda (Tuzla) 1:1 Mionica: Omladinac - Široki Brijeg 2:0 Zenica: Čelik - Slavija 1:1 Banja Luka: Borac - Željezničar 0:0

četvrtak: Olimpic - Unis (15.30).

Revanš susreti se igraju 20. oktobra.