Nogomet
31

Tok utakmice / Željezničar - Sarajevo 1:1

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U 1. kolu BHT Premijer lige prvog dana sezone 2016/17. na stadionu Grbavica sastali su se FK Željezničar i FK Sarajevo. Ovo je bio 108. ligaški derbi sarajevskih rivala, a tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • Kraj. Željezničar i Sarajevo su podijelili bodove odigravši 1:1.

90+1' - Još jedan dobar prodor Hodžića, ali loptu koju je on poslao u kazneni prostor izbacio je Kosorić.

90+' - Valjić je produžio za tri minute.

89' - Dobar centaršut Hodžića sa desne strane, ali Ahmetović nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom. Gol-aut za Plave.

87' - Žuti karton za Duljevića nakon prekršaja nad Kosorićem.

84' - Druga izmjena kod Željezničara. Mujagić mijenja Nikolića. Iako ima igrača manje, izgleda da Kostić ne želi ući u finiš meča sa defanzivnom formacijom i tako čuvati bod, jer i Mujagić je ofanzivac kao i Nikolić.

82' - Treća izmjena kod Sarajeva. Husejinović ulazi umjesto Radovca.

79' - Ponovo Benko! Napadač Sarajeva je najprije izblokiran na oko 16 metara od gola, ali lopta se odbila njemu u noge i uslijedio je novi udarac koji zaustavlja Fejzić.

75' - Hodžić je centrirao sa desne strane, Benko došao do lopte i iz okreta šutirao te izborio korner nakon kojeg nije bilo opasnosti za Plave.

73' - Žuti karton za Ahmetovića nakon što je Valjić procijenio da je napadač Sarajeva simulirao u kaznenom prostoru Željezničara.

72' - Benko šutira glavom nakon centaršuta sa desne strane, lopta odlazi pored gola.

71' - Novi prekid za Sarajevo. Ovaj put sa desne strane, ali loš centaršut Rustemovića.

69' - Sada Željezničar ima prekid na lijevoj strani i za razliku od Sarajeva mnogo bliže golu protivnika. Bekrić je ubacio, ali se dobro snašla odbrana Sarajeva.

68' - Sarajevo je izvelo prekid sa lijeve strane i ponovo je nastala velika gužva pred golom Fejzića, ali na kraju se sve dobro završilo za Plave.

66' - Sjajan udarac Benke! Topovskim udarcem sa oko 22 metra natjerao je Fejzića na fantastičnu intervenciju. Sarajevo je potom izvelo korner sa lijeve strane, Duljević je došao do lopte, nastala je gužva, ali na kraju gol-aut.

63' - Meč je nastavljen. Prekid je trajao 20-ak minuta.

  • Fudbaleri se vraćaju na teren.
  • Navijači Sarajeva su upozoreni da će svaki naredni incident značiti da će oni morati napustiti teren.

  • Ne znamo koji je minut sada. Još uvijek nije poznato kada će se igrači vratiti na teren. Pretpostavlja se da je cilj isprazniti dio tribine gdje su smještene Horde zla.

65' - Meč je prekinut, igrači su povučeni sa terena.

64' - Horde zla se ne smiruju. Prekid i dalje traje. Čak su dvije baklje bačene na dio tribine gdje su navijači Željezničara.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

62' - Uslijedio je prekid zbog bakljade navijača Sarajeva.

59' - GOOOOOOOOOOOOL!!!! Ahmetović pogađa za 1:1. Rustemović je odlično uposlio Bekića na lijevoj strani, ovaj centrirao, a Ahmetović pogodio glavom. Sada "gori" sjeverna tribina gdje su Horde zla.

56' - Šut Rustemovića odlazi pored gola. Benko ulazi umjesto Crnkića.

56' - Benko se sprema za ulazak.

53' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Vodi Željezničar! Lendrić je pogodio! Pozder je centrirao sa lijeve strane i sa oko 35 metara udaljenosti, Nikolić je spustio loptu glavom za Lendrića, a ovaj matirao Pavlovića. Željo vodi sa igračem manje. Jug je eksplodirao. Lendrić je dobio žuti karton zbog skidanja dresa.

51' - Prva izmjena u redovima Sarajeva. Kadušića je zamijenio Dušan Hodžić.

49' - Prvi korner u drugom dijelu izvelo je Sarajevo. Rustemović je ubacio u kazneni prosto, a odbrana Plavih otklonila opasnost.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema izmjena u ekipama. Jedinu izmjenu do sada imao je Željezničar u prvom dijelu kada je Beganovića zamijenio Bevab.

  • Utakmicu je obilježio trenutak u 30. minuti kada je Valjić prvo pokazao crveni karton Boccacciniju, a onda ga poništio i isključio Husića. Prekid je trajao skoro pet minuta. Banjalučki sudija je imao velikih problema sa uvođenjem discipline i nije mogao smanjiti velike tenzije. Šansi i golova nije bilo. Vidjeli smo jedan udarac Željezničara i četiri udarca Sarajeva. Dakle, ukupno pet šuteva od čega nijedan u okvrir gola.

  • Kraj prvog poluvremena.

45+3' - Oštar start Radinovića nad Radovcem. Sarajevo je izvelo prekid sa polovine terena, ali novi napad bez ikakve opasnosti.

45+1' - Valjić je produžio za dvije minute. Ahmetović je šutirao glavom nakon ubačaja Kadušića, ali bez opasnosti za Fejzića.

45' - Rustemović je izveo još jedan korner za Sarajevo. I ovaj put sa desne strane. Nakon kratke akcije ubačena je lopta koju Novaković šalje pored gola.

41' - Novi korner za Sarajevo sa desne strane, ali ponovo bez opasnosti za domaći tim.

37' - Lendrić je prijetio sa vrha šesnaesterca, a lopta odlazi pored gola.

35' - Oštar start Lendrića nad Rustemovićem.

34' - Izmjena u ekipi Željezničara. Umjesto Beganovića u igri je Bevab.

33' - I dalje traje prekid. Kapiten Plavih Kosorić i desni bek Sarajeva Kadušić dobili su žute kartone.

30' - Crveni karton za Želju! Velika gužva. Pocrvenio je Husić iako je prvobitno izgledalo da je crveni karton dobio Boccaccini nakon udaranja Ahmetovića.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

28' - Lijepa akcija Sarajeva na desnoj strani i novi korner. Ponovo bez problema.

27' - Prvi žuti karton na utakmici. Husić je faulirao Duljevića. Prekid za Sarajevo na oko 40 metara od gola. Loš centaršut Rustemović. Lopta za Plave.

26' - Drugi korner za Sarajevo. Ponovo sa lijeve strane. Duljević je izveo kratko dodavanje, trebala je to biti izrađena akcija, ali odrađena je neuspješno.

23' - Prva prijetnja na utakmici. Duljević je šutirao sa oko 20 metara visoko preko gola.

16' - Bekrić oštro startovao nad Crnkićem, ali Valjić se nije oglasio. Potom je fauliran Bekrić. Tenzije su malo porasle, ali šansi nema.

13' - Sjajnim prodorom po desnoj strani Nikolić izborio korner za Željezničar, ali nakon kratkog pasa Plavi su izgubili loptu.

9' - Procjenjuje se da je na stadionu oko 10 hiljada navijača.

8' - Prvi korner za Sarajevo. Izveo ga je kapiten Duljević sa lijeve strane. Bez problema za Željezničar.

7' - Bitka se odvija na sredini terena, još uvijek bez uzbuđenja pred golovima.

2' - Prvi korner na utakmici imao je Željezničar. Nakon centaršuta Radinovića sa lijeve strane, Plavi su napravili prekšraj nad golmanom Pavlovićem. Bez opasnosti za Sarajevo.

1' - Glavni sudija meča Ognjen Valjić dao je znak za početak meča. Sa centra je krenulo Sarajevo.

20:25 - Igrači su izašli na teren. Sve je spremno za početak meča.

20:17 - Horde zla, kojih je oko 2.000 na sjevernoj tribini stadiona Grbavica, počeli su čupati stolice i kačiti ih na zaštitnu ogradu. Osim toga, zapalili su i jednu baklju zbog čega će sigurno puno posla imati Disciplinska komisija NS BiH.

20:12 - Oko dvije hiljade navijača Sarajeva okupilo se na platou Skenderije u 18 sati, a otprilike sat vremena kasnije zaputili su se prema Grbavici gdje će bodriti izabranike Almira Hurtića.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

20:11 - Policijski službenici i redari uz odličnu organizaciju čine sve da ništa ne pokvari večerašnji spektakl na otvaranju nove sezone BHT Premijer lige.

20:10 - Oba tima su napravila mnogo izmjena u kadrovima tokom prijelaznog roka koji i dalje traje.

FK Sarajevo

Doveli 10 igrača, klub napustilo 14 igrača.

Došli: Said Husejinović (iz Dinamo Zagreba), Adi Adilović (iz Čelika), Dušan Hodžić (iz FK Radnik Bijeljina), Elvis Sarić (iz Slobode), Saša Novaković (iz Voluntarija), Saša Balić (iz Tigru Muresa), Nemanja Andđušić (iz Olimpika), Nermin Crnkić (iz Slovan Bratislave), Mersudin Ahmetović (iz Slobode), Marko Četković (iz Lačija), Anel Hebibović (vratio se sa posudbe iz Olimpika).

Otišli: Tomislav Barbarić (u Kortrijk za oko 350 hiljada eura), Deni Simeunović (sporazumni raskid ugovora), Tarik Handžić (raskinut ugovor), Dario Purić (raskinut ugovor), Denis Kramar (raskinut ugovor), Ahmad Kallasi (raskinut ugovor), Ševko Okić (raskinut ugovor), Cezar (raskinut ugovor), Emerson Reis Luiz (raskinut ugovor), Emir Plakalo (posuđen Metallegheu), Haris Harba (vratio se u Vysocinu nakon posudbe), Džemal Berberović (oprostio se), Matej Delač (vratio se u Chelsea nakon posudbe), Ivan Trifković (posuđen FK Sutejska Foča).

FK Željezničar

Doveli 10 igrača, klub napustilo 11 igrača.

Došli: Stevo Nikolić (iz Zrinjskog), Sanel Jahić (iz Levadiakosa), Javi Hervas (iz Brisbane Roara), Milivoje Lazić (iz FK Radnik Bijeljina), Dino Bevab (iz Zagreba), Uglješa Radinović (iz FK Borac Banja Luka), Dimitros Toskas (iz Lamije), Denis Pozder (iz Den Boscha), Adnan Šećerović (iz FK Radnik Bijeljina), Senad Husić (iz Diósgyöra).

Otišli: Enis Sadiković (u Krupu), Dejan Djermanović (raskinut ugovor), Mirko Kramarić (raskinut ugovor), Tiago Faria (Cibalia), Emir Hodžurda (NK Vitez), Nedo Turković (FK Olimpic), Adnan Zahirović (raskinut ugovor), Javi Hervas (raskinut ugovor), Mailson (raskinut ugovor), Nermin Zolotić (vratio se u Gent nakon posudbe), Amer Hiroš (raskinut ugovor).

20:05 - "Emocije treba ostaviti u svlačionici. Vruće srce i hladna glava, to će sutra donijeti pobjedu", poručio je trener Željezničara Miloš Kostić.

20:04 - "Možda utakmica neće biti na velikom nivou jer obje ekipe imaju mnogo novih igrača i više bih volio da se sastajemo u drugom ili trećem kolu. U ovoj sezoni imamo velika očekivanja i želimo pobjedu", kazao je trener Sarajeva Almir Hurtić na konferenciji za medije uoči utakmice.

20:02 - U dosadašnjih 107 ligaških okršaja sarajevskih rivala Željezničar je upisao 32 pobjede, Sarajevo 31, dok su 44 utakmice okončane remijem. Posljednja dva derbija pripala su Željezničaru i oba puta su Plavi slavili rezultatom 1:0. Na posljednjih osam ligaških okršaja Željezničara i Sarajeva postignuto je samo osam pogodaka.

20:00 - Ovo su sastavi oba tima:

Željezničar: Fejzić, Memija, Kosorić, Boccaccini, Husić, Beganović, Bekrić, Radinović, Lendrić, Nikolić i Pozder.

Sarajevo: Pavlović, Kadušić, Balić, Novaković, Al. Bekić, Rustemović, Sarić, Radovac, Duljević, Crnkić i Ahmetović.

Na klupi Plavih nalaze se Ćeman, S. Stevanović, Šećerović, Toskas, Mujagić, Bevab i Žerić, dok su na klupi gostiju Adilvić, Hodžić, Benko, Am. Bekić, Mujakić, Husejinović i Ćetković.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos derbija 1. kola BHT Premijer lige BiH i 108. ligaškog duela vječitih rivala Željezničara i Sarajeva. Utakmica se igra na stadionu Grbavica s početkom u 20:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV.