Nogomet
203

Željezničar predstavio novog trenera i najavio titulu, Kostić odgovorio: Vratit ću je!

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kostić: "Sa ovom karticom pridružujem se velikoj porodici Želje i obećavam da ćemo vratiti titulu." (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalski klub Željezničar održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen novi trener stručnog štaba Miloš Kostić (44).

U trenerskoj karijeri Kostić je vodio kadetsku reprezentaciju Slovenije koju je 1999. godine odveo na Evropsko prvenstvo, a potom je s juniorima Slovenije igrao na Evropskom prvenstvu 2002. godine. Kadete Slovenije je ponovo odveo na EP 2012. godine. Jedini posao na čelu stručnog štaba imao je ove godine kada je vodio slovensku Krku u posljednjih osam kola prvenstva.

"Željo nije običan klub"

"Kada samo došao na prezentaciju vidio sam da Željo nije običan klub. Na mojoj prezentaciji u nedjelju bilo je 14 ljudi. Vidio sam da su ozbiljno pristupili novom projektu. Ponosan sam što sam dio novog projekta koji ne obuhvata samo prvu ekipu, nego vodi računa i o našem podmlatku. To je jedini put kojim se Željo može vratiti na prvo mjesto. Došao sam sa jednim ciljem, a to je titula i sve ostalo me ne zanima. Tako ću se ponašati ja i tako će se ponašati moji igrači. S ovom karticom se pridružujem velikoj porodici Želje i obećavam da ćemo vratiti titulu", kazao je Kostić.

Slovenski stručnjak je istakao da je upoznat o stanju u ekipi i da je zadovoljan timom kojim trenutno raspolaže. Kostić je naglasio da će se najviše fokusirati na svoj tim i natjerati druge da misle o Želji.

"Upoznat sam o stanju igrača u klubu. Analizirao sam s pomoćnikom proteklu polusezonu. U ponedjeljak, 13. juna, u 10 sati prije podne kreću pripreme, ali ja odmah ovog ponedjeljka počinjem raditi. Kadar koji imamo je dovoljno dobar da bi se borio za titulu. Moj fokus će biti na mojoj ekipi. Znamo ko su još kandidati za titulu, ali mi prije svega trebamo brinuti o sebi. Želimo da ekipa dođe na taj nivo da drugi razmišljaju o nama", rekao je Kostić.

Kostić dodaje da se neće ustručavati koristit igrače iz omladinskog pogona.

"Ne dijelim igrače na starije i mlađe, nego na one koji mogu ili ne mogu odgovoriti na datu situaciju. Mi ćemo imati veći fokus na omladinsku školu i pratiti naše najperspektivnije mlade igrače te gledati kako ih uklopiti u prvi tim. Ako zadovolje kriterije, nemam problema da im se pruži prilika", istakao je novi trener Plavih.

"Zanima nas samo titula"

Član Upravnog odbora Željezničara Dejan Nikolić objasnio je proceduru kako je izabran Kostić, a novom treneru je poručio da vrati titulu na Grbavicu.

"Prije se možda dolazak novog trenera dogovarao u kafani. Mi smo uradili nešto drugačije. Napravili smo listu od 20 imena, a onda smo je suzili na pet-šest ljudi. Poslali smo im upite da naprave prezentaciju njihove vizije i plana rada. Neki nisu htjeli prezentirati. Neki su došli i prezentirali ono što su trebali. Sretan sam što je Upravni odbor donio jednoglasnu odluku za imenovanje Miloša Kostića. Svi su imali priliku slušati prezentacije svih kandidata i vidjeti da li se to podudara s našim stavovima. Na kraju smo sve sveli na dva kandidata.

Mene interesuje samo titula. Sve što imamo prikazati, mi prikazujemo, a navijači to prepoznaju, što je veoma bitno. To jedinstvo, te uplate pokazuju da radimo dobar posao. Svima poručujemo da odustati nećemo. Ono što smo obećali, ispunit ćemo i uraditi. Svjedoci ste svih poruka koje smo dobijali, a kojima su nas neki htjeli uplašiti. S ovim što imamo, navijačima, infrastrukturom i imenima koja imamo u klubu, mi poručujemo da smo glavni kadnidati za titulu. Naša vizija i vizija trenera su se podudarile. Reći ću treneru: 'Vratite nam titulu u dolinu'", jasan je bio Nikolić.