Nogomet
68

Željezničar pobjedio Vitez, remi Čelika i Sarajeva

Piše: D. B.
Željezničar - Vitez (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U terminu od 19 sati odigrana su dva susreta 7. kola BHT Premijer lige BiH, Željezničar je ugostio Vitez, a Čelik ekipu Sarajeva. Na Grbavici je bilo 2:1 za Plave, dok su Čelik i Sarajevo na stadionu "Bilino Polje" u Zenici remizirali rezultatom 1:1.

Željezničar - Vitez 2:1

Željezničar je prvu priliku na utakmici imao preko Turkovića, koji je u sedmoj minuti glavom šutirao pored gola. Tri minute kasnije je iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara pokušao Varea, ali je bio neprecizan. Potom je nakon sjajne akcije u 15. minuti preko gola šutirao Bajić, a u narednom napadu Plavih je Turkovićev šut završio pored gola.

Igrala se 23. minuta kada su domaći zaprijetili preko Livaje.

Željezničar je u nastavku pokušavao slomiti otpor Viteza, a u tome su Plavi uspjeli u 45. minuti, kada je nakon asistencije Bučana gol Vitežana pogodio Turković. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Željezničar je poveo 2:0, a strijelac je bio Bučan. To je bio rezultat prvog dijela utakmice.

Početkom drugog poluvremena je zaprijetio Vitez preko Vidovića. U 58. minuti je Željezničar ostao bez golmana Antolovića koji je dobio crveni karton. Nakon što se situacija smirila, penal je u 60. minuti realizovao Jurčević i smanjio rezultat na 2:1.

Vitez je u 62. minuti također ostao bez isključenog Livaje, nakon čega su izjednačene snage na terenu. Dvije minute kasnije je šut Turkovića odbranio golman Živković.

Do kraja utakmice se rezultat nije mijenjao, Željezničar je pobijedio ekipu Viteza rezultatom 2:1.

Čelik - Sarajevo 1:1

Nogometaši Sarajeva su odlično otvorili utakmicu protiv Čelika u Zenici, što je rezultiralo vodstvom u 5. minuti. Gol je postigao Velkoski nakon asistencije Cimirota. Golman Čelika Hinović je bio nemoćan.

Nošeni pjesmom svojih navijača, koji su bili u većini s obzirom na bojkot utakmice popularnih "Robijaša", nogometaši Sarajeva su imali inicijativu na terenu.

U 9. minuti je neprecizno šutirao Duljević. Četiri minute kasnije se u odličnoj prilici našao Stojčev, ali je promašio. Domaći su zaprijetili u 14. minuti preko Simića, no, problema za golmana Sarajeva Bandovića nije bilo.

Todorović je u nastavku propustio realizirati nekoliko izglednih prilika.

Veliku priliku je Čelik imao u 27. minuti, Alispahić je sve dobro napravio, ali je šutirao pored gola.

Novi promašaj Todorovića je zabilježen u 32. minuti utakmice nakon što je lijepo ubacio Stojčev.

Bivši igrač Sarajeva i aktuelni član Čelika, Amer Osmanagić, propustio je priliku za izjednačenje u 40. minuti utakmice.

Prvo poluvrijeme utakmice u Zenici završeno je minimalnim, ali zasluženim vodstvom Sarajeva.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 50. minuti, Stojčev je šutirao ka golu Čelika, ali nije pogodio. Isti igrač je bio neprecizan četiri minute kasnije. U velikoj šansi se potom u 56. minuti našao Tatomirović, čiji je udarac završio pored gola Čelika.

Kazna za veliki broj propuštenih prilika uslijedila je u 63. minuti kada je na 1:1 izjednačio Kojić.

Nakon izjednačenja su domaći krenuli ofanzivnije ka golu Sarajeva, a Simić je u 71. minuti šutirao pored Bandovićevog gola.

Gol Sarajeva je u međuvremenu poništen zbog navodnog prekršaja.

Nova velika prilika za Čelik se ukazala u 73. minuti kada nesmotrenost odbrane Sarajeva nije uspio iskoristiti Dedić. U narednom napadu je na drugoj strani neprecizno šutirao Velkoski.

U finišu utakmice je neprecizno šutirao Duljević. Ostalo je 1:1.

Rezultati 7. kola BHT Premijer lige:

subota:

Čelik - Sarajevo 1:1 Željezničar - Vitez 2:1 Zrinjski - Zvijezda 3:0 Radnik - Sloboda 2:0 Travnik - Drina 2:2 Olimpic - Mladost 3:0

nedjelja:

Slavija - Borac Široki Brijeg - Velež

Tabela:

  1. Zrinjski 16
  2. Široki Brijeg 14 (-1)
  3. Željezničar 14
  4. Olimpic 14
  5. Slavija 12 (-1)
  6. Sarajevo 10 (-1)
  7. Velež 10 (-1)
  8. Sloboda 9
  9. Drina 7 (-1)
  10. Čelik 7
  11. Borac 7 (-1)
  12. Travnik 6
  13. Mladost 5
  14. Radnik 4
  15. Vitez 4
  16. Zvijezda 3