Na stadionu na Kovačićima
1

Željezničar je na današnji dan odigrao prvu zvaničnu utakmicu

Klix.ba
Fotografija iz Monografije FK Željezničar 1921 -1981.
Fotografija iz Monografije FK Željezničar 1921 -1981.
Na današnji dan prije 1921. godine Fudbalski klub Željezničar odigrao je prvu zvaničnu utakmicu protiv SAŠK-a na stadionu na Kovačićima. Taj datum se obilježava kao rođendan, iako je klub osnovan dva dana kasnije.

Željezničar su zvanično osnovali radnici "Željezničke radionice" na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića 19. septembra 1921. godine. Ideju o osnivanju novog fudbalskog kluba mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba. Kasnije Željezničar postaje punopravni član Fudbalskog podsaveza i uvršeten je u Drugi razred zajedno s ŠK Špartom, ŠK Trojom i ŠK Barkohbabom.

Prva zvanična utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. septembra 1921. u 16 sati. Na igralištu na Kovačićima prisustvovalo je 500 navijača, a SAŠK je bio bolji i pobijedio sa 5:1. Jedini pogodak postigao je Dimitrijević. Željo je igrao u sljedećem sastavu: Cicvol, Tomić (Dunkl), Novak (Egić), Kefer, Adamović, Katalinić, Leple, Siber, Dimitrijević, Krajnc i Cvelfer. U to vrijeme pored stadiona na Kovačićima postojao je i fudbalski teren na Skenderiji. Najzad, Željo je 19. septembra postao punopravni član Drugog razreda sarajevskog podsaveza.

Prvu prvenstvenu utakmicu Željo je odigrao na Skenderiji 2. oktobra 1921. godine protiv Šparte u okviru drugog razreda sarajevskog podsaveza. “Mašindžije”, kako su tada zvali Želju, uspjele su osvojiti bod favorizovanom suparniku. Bilo je 1-1, što je predstavljalo veliki podvig.

Prvo prijateljsko gostovanje u historiji kluba desilo se 16. oktobra 1921. u Zavidovićima. “Plavi” su pobijedili Krivaju 3-2.