Kup BiH
0

Željezničar i Olimpic prošli u polufinale

Piše: D. B.
Foto: Fotoservis
(Utakmica Željezničar-Branitelj (Foto: Fotoservis))
U prve dvije uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa BiH koje su počele u 13 sati, Branitelj je ugostio Željezničar, dok je Sloboda na Tušnju dočekala ekipu Olimpica. Željezničar je još u prvom susretu slavio visoku pobjedu dovoljnu za prolaz, dok je pitanje drugog polufinaliste u susretu između Slobode i Olimpica odlučeno u uzvratnoj utakmici na Tušnju izvođenjem jedanaesteraca.

U prvoj utakmici između Željezničara i Branitelja, "plavi" sa Grbavice su već osigurali prolaz. Četiri gola u prvom i dva u drugom poluvremenu su omogućila Željezničaru da računa na prolaz u polufinale Kupa BiH. Šest golova zaostatka je previše i za ekipu iz Premijer lige, a pogotovo za ekipu iz nižeg ranga kao što je trećeligaš Branitelj.

Tako je i u drugoj utakmici Željezničar pokazao da je mnogo kvalitetnija ekipa, čak i u kombinovanom sastavu za koji se odlučio trener Amar Osim.

Već u 7. minuti uzvratne utakmice gosti su poveli golom Harisa Bešlije. Nakon vodećeg gola, gosti su održavali blagu inicijativu. Goran Perak je u 26. minuti ima dobru priliku da udvostruči prednost svog tima, međutim, golman domaćih Pandža je odlično odbranio njegov udarac. Pred kraj prvog poluvremena gosti su zaprijetili iz nekoliko dobrih kontranapada preko Stanića i Bešlije, ali se na odmor otišlo rezultatom 1:0 u korist Željezničara.

Početkom drugog poluvremena, Branitelj je zaigrao otvorenije i odlučnije krenuo prema golu Željezničara. To je gostima otvorilo dosta prostora za kontranapade. Rovčanin je izašao sam pred golmana Pandžu, ali je šutirao preko gola. Međutim, iz kontre je u 55. minuti Željezničar došao do drugog gola preko mladog Omara Baljića. Perak je u 75. minuti postigao treći gol na ovom susretu i postavio konačan rezultat 3:0 u korist Željezničara čime je ovjeren prolaz u polufinale.

Olimpic je i u Kupu BiH nastavio niz loših igara na svom terenu, pa tako u prvom susretu četvrtfinala nije uspio savladati Slobodu. Utakmica je završena rezultatom 1:1. Takav rezultat je obećavao zanimljivu utakmicu na Tušnju.

Tako je Olimpic došao u vodstvo pogotkom Thiaga već u 4. minuti susreta. Nakon toga je Sloboda imala terensku inicijativu, ali bez izglednih prilika. Međutim, u samom finišu prvog poluvremena, Tuzlaci su ipak uspjeli izjednačiti rezultat pogotkom Zoletića iz 45. minute.

U drugom poluvremenu je Sloboda nastavila sa napadima. Smajlović je imao odličnu priliku u 54. minuti, ali je njegov šut završio pored gola. Priliku da donese vodstvo domaćoj ekipi je imao Gavarić u 76. minuti kada je golman Olimpica Subašić uspio otkloniti opasnost. Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. Olimpic je bio uspješniji i zasluženo je prošao u polufinale Kupa BiH. Odlučujući jedanaesterac je promašio domaći igrač Efendić.

U preostala dva susreta četvrtfinala Kupa BiH se sastaju Široki Brijeg i Sarajevo, te Čelik i Zrinjski. U prvim utakmicama Sarajevo nije uspjelo pobijediti Široki koji se sa koševo vratio sa povoljnim rezultatom 2:2, dok je Zrinjski u Mostaru bio bolji od Čelika i slavio 2:0. Mostarci se nadaju da će ova prednost biti dovoljna za prolaz u polufinale, dok će ekipa Sarajeva za prolaz dalje morati tražiti pobjedu u Širokom Brijegu. Oba susreta počinju u 17 sati.

Četvrtfinale Kupa BiH (13 sati):

Branitelj - Željezničar 0:3 Sloboda - Olimpic 1:1 (nakon penala 5:6)