Nogomet
43

Željezničar bez problema savladao Metalleghe, Široki i Sarajevo podijelili bodove na Pecari

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U posljednjim utamicama desetog kola Premijer lige BiH Željezničar je na Grbavici savladao Metalleghe sa 2:1, dok su na Pecari u derbiju kola Široki Brijeg i Sarajevo podijelili bodove odigravši neriješeno (2:2).

Na Grbavici je Metalleghe u prve tri minute napao Plave i izveo je dva kornera, no ništa se ozbiljnije nije desilo pred golom Kjosevskog.

Već u devetoj minuti dosuđen je penal za Želju nakon prekršaja nad Miroslavom Stevanovićem, a minutu poslije siguran realizator sa bijele tačke bio je Ivan Lendrić.

Domaća ekipa je nastavila sa napadima, a prvu veliku šansu za goste imao je Aleksandar Radulović, no njegov šut je otišao preko gola. Lendrić je u 25. minuti imao sjajnu šansu, ali je njegov šut odbranio Fejzić.

Pred sam kraj prvog poluvremena, tačnije u 41. minuti, Željo je udvostručio prednost. Stevanović je asistirao Sandiju Križmanu koji pogađa za 2:0.

Plavi su dominirali i u drugom poluvremenu, a najbliži golu bili su Uglješa Radinović u 57. minuti, kada njegov udarac Fejzić fantastično brani, te Stevanović u 66. minuti kada je u situaciji jedan na jedan sa Fejzićem šutirao pored gola. Gosti su do počasnog gola došli u 75. minuti, kada je rezervista Smiljanić matirao Kjosevskog za konačnih 2:1.

Posljednju priliku na meču imao je Stevanović, koji je u 85. minuti zatresao prečku gostiju.

Široki je na Pecari poveo protiv Sarajeva već u drugoj minuti susreta. Nakon kornera Krstanović je prebacio loptu do Pandže koji glavom matira Pavlovića.

U 14. minuti veliku šansu za Sarajevo imao je Hebibović, koji je šutirao sa pet metara, ali njegov udarac brani Soldo.

Sarajevo je izjednačilo u 20. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane, Novaković je šutirao, Soldo je odbio loptu, a na nju ponovo natrčava štoper ekipe s Koševa i pogađa za 1:1.

Samo pet minuta kasnije gosti su ostali sa igračem manje. Balić je kao posljedni igrač odbrane srušio Krstanovića na vrhu kaznenog prostora, a sudija Valjić mu je sasvim zasluženo pokazao crveni karton.

I kada se činilo da će Široki napraviti opsadu Pavlovićevog gola, uslijedio je hladan tuš na Pecari. Nakon velike greške domaće odbrane Crnkić je izašao sam pred Soldu u 38. minuti i matirao ga za vodstvo Sarajeva od 2:1.

U drugom poluvremenu Širokobriježani su krenuli silovito ka golu Pavlovića. Najprije je zaprijetio Lončar u 48. minuti, a potom i Wagner u 52., ali oba udarca je zaustavio golman gostiju.

Ipak, Pavlović je morao drugi put po loptu u svoju mrežu u 55. minuti meča. Wagner je asistirao rezervisti Menalu koji sa desetak metara pogađa za izjednačenje. Domaći tim je mogao do vodstva u 64. minuti, no nakon velike gužve u kaznenom prostoru Sarajeva zatresla se samo stativa.

U 68. minuti veliku šansu za Široki propustio je Wagner, koji je sam iskosa s desne strane šutirao pored gola.

Posljednju priliku na meču imao je Menalo šest minuta prije kraja, kada je na sjajan centaršut Crnova šutirao glavom, ali nije uspio zatresti mrežu Sarajeva drugi put.