Dalibor Šilić
0

"Želimo titulu, Sarajevo je najopasniji konkurent"

Razgovarao:Edin Isanović
Kao što je poznato Široki Brijeg je jesenji prvak Premijer lige BiH. Jedan od najzaslužnijih igrača tima sa Pecare za ovakav rasplet, bez ikakve sumnje je kapiten, Dalibor Šilić.

Već godinama je prva violina hercegovačkog kluba. Nogometaš sjajnog pregleda igre, tačnih dodavanja i igrač koji nameće ritam svoje ekipe. Sklon preuzimanju odgovornosti, dominantan hrabrošću. Rijetko kada zakaže. Posebno je opasan iz prekida. Izuzetno je korektna i pozitivna osoba. Kada smo ga kontaktirali apostrofirao je da je trenutno na zasluženom odmoru. Potom je započeo podvlačenje crte:

"Krenulo je loše, kako nama tako i Sarajevu i Slaviji, sudionicima Evropske lige. Međunarodni nastupi uvijek ostave traga. Trebalo je malo vremena da dođemo sebi. Na kraju smo uspjeli u svojim namjerama, iako smo u zadnjem kolu visoko poraženi od Zrinjskog“, počinje razgovor za Sarajevo-x.com, kapiten jesenjeg prvaka.

Koji bi rezultat zadovoljio vaše ambicije?

Primarni cilj je izlazak na evropsku scenu. Sigurno je da za to imamo sposobnosti. Učinit ćemo sve kako bi ostali na poziciji koju trenutno zauzimamo. Naš je zadatak osvojiti što više bodova. Konačan poredak zavisit će od niza stvari i doze sreće.

Koga vidite kao najozbiljnijeg konkurenta za naslov?

Mislim da su to u ovom trenutku Borac i Sarajevo. Posebno moramo respektovati tim sa Koševa koji je i nas nadigrao u prvom poluvremenu na Pecari. Identičan scenarij, samo sa drugim ishodom, prezentirali su sa Zrinjskim i Borcem. Zaslužuju golemi respekt. Mislim da bordo tim uz Široki Brijeg i Zrinjski ima jednu konstantu dobrih igara iz sezone u sezonu. Bit će zanimljivo proljeće. Ne smijemo nikoga potcijeniti, ali treba vjerovati u uspjeh. Svi kandidati imaju planove i pravo na ambiciju, a utakmice će temeljem forme ponuditi pravu snagu.

Široki Brijeg je počeo bolje igrati nakon odlaska Barbarića. Gdje je nastao klik, šta je ekipi donijelo pobjednički mentalitet?

Aktuelni šef stručnog štaba Širokog Brijega, Toni Karačić bio je prvi asistent Barbariću i način rada je ostao isti. Jedino što bih napomenuo jeste da se pristup promijenio. Karačić je pozitivno djelovao na nas.

S obzirom da igrate dobro, hoćemo li Vas i na proljeće gledati u dresu jesenjeg prvaka?

Svakako. Ne opterećujem se odlaskom. Međutim, kada bi se pojavila neka dobra ponuda vjerovatno bih razmislio. Dugo sam u ovoj ligi, oko deset godina.

Kako ste zadovoljni svojim partijama u prvih 15 kola?

Uvijek može bolje. Snage i želje mi nikada nije nedostajalo. Postigao sam četiri gola, ali je cijela ekipa bila na visini zadatka. Možda sam prošle godine bio učinkovitiji, poentirao sam osam ili devet puta, ali smo lošije stajali na tabeli. Sve je to relativno. Nije dobro kada ekipa zavisi od pojedinca, bitan je kolektiv. Rezultati su uvijek najbolje pokriće.

Mnogi sportski radnici u BiH smatraju da je Široki Brijeg najorganizovaniji klub u državi. Slažete li se sa tom konstatacijom?

Apsolutno. To nije slučajno, jer ljudi koji sada vode klub imaju stratešku viziju i cilj koji se polako provodi u djelo. Imamo kamp sa tri terena. Uskoro će se praviti reflektori i teretana, kao i pomoćni teren za djecu i kancelarijski uredi. Nema nikakvih dugovanja prema državi i sve je zaista za svaku pohvalu. Neki nam prigovaraju da nemamo tradiciju. Ipak, mislim da se mora poštovati sve što je do sada uradio Široki Brijeg.

Sami ste napomenuli da ste dugo u Premijer ligi BiH. Kada retrospektivno pogledate, ima li pomaka?

Svakako. Pomaci su očigledni, ali se ranije više igrača prodavalo. Danas tek rijetki uspiju ostvariti dobar inostrani angažman. Vidjet ćemo hoće li suđenje u proljeće ostati na istom nivou.