Saopćenje Bordo prijatelja
0

"Želimo ostavke Alihodžića, Merdanovića, Baljka i Čimića"

Sarajevo-x.com
Sa predstavljanja biznis plana Udruženja Bordo prijatelji 1946
Sa predstavljanja biznis plana Udruženja Bordo prijatelji 1946
Povodom posljednjih dešavanja u FK Sarajevo na našu je stiglo saopćenje Udruženja Bordo prijatelji (UBP) u kojem žele javnosti i iznijeti svoje stavove o novonastaloj situaciji.

"Udruženje Bordo Prijatelji 1946 od svog osnivanja ukazuje na potrebu sistemskih promjena u FK Sarajevo želeći pridonijeti transformaciji FK Sarajevo iz stanja beznađa, besperspektivnosti, tavorenja i laganog propadanja, u stanje u kome će FK Sarajevo biti ponos armije navijača koja ga podržava, našeg grada čije ime nosi i države BiH, a kao što je bilo u prošlosti dugi niz godina. Sa ovom željom UBP 1946 je pripremilo "Plan razvoja kluba FK Sarajevo 2010-2014” koji je dana 21.06.2010 godine jednoglasno usvojen na Skupštini FKS kao zvanični razvojni dokument kluba za navedeni period", glasi u saopćenju UBP 1946.

U saopćenju se navodi i da je činom usvajanja ovog dokumenta od Skupštine FKS kao najvišeg organa kluba njegova implementacija postala obavezujuća za UO i menadžment FKS. UBP 1946 je zbog toga donijelo jednoglasnu odluku da delegira svoje članove u rad UO i menadžmenta FKS, eksperte iz oblasti iz kojih je iz Udruženja procijenjeno da postojeća klupska administracija nije sposobna implementirati "Plan razvoja kluba FK Sarajevo 2010-2014”.

"Članovi UBP 1946 bili su maksimalno angažovani bilo kao članovi UO i menadžmenta FKS, ili radeći aktivno na projektima koje je pokrenulo UBP 1946, Ja sam Sarajevo, direktnog prenosa utakmica FKS putem interneta, osmišljavanja programa za gledaoce na stadionu AFH, te najjednostavnijih poslova oko organizacije utakmice FKS poput poslova interne kontrole na ulazima stadiona AFH, da bi se na taj način jednostavnim primjerom pokazalo da je FKS iznad svih nas i da smo spremni besplatno raditi bilo koju aktivnost vezanu za svakodnevne poslove u klubu", stoji u saopćenju UBP 1946.

Članovi UBP tvrde da su u želji da ostvare plan bezrezervno stavili na raspolaganje sve svoje resurse, kako materijalne, tako i nematerijalne.

"Od samog početka našeg aktivnog angažmana u FKS, svi naši članovi koji su se na bilo koji način angažirali, nailazili su na otpore postojećeg menadžmenta kluba. Planeri i implementatori opstrukcije rada svih onih koji su željeli boljitak kluba FKS su gospoda Mirsad Alihodžić, Nihad Baljak, Salko Čimić i Senad Merdanović koji su blokirali sve promjene neophodne da FKS krene prema ozdravljenju. Nakon četiri i pol mjeseca rada u strukturama FKS u kome su naši članovi pretrpili različite vrste šikaniranja od gore navedene gospode, uvjerili smo se da u postojećoj konstalaciji odnosa naši članovi nisu u stanju implementirati Plan razvoja kluba FK Sarajevo 2010-2014, i u potpunosti podržavamo njihovu moralnu odluku da podnesu neopozive ostavke na sve funkcije koje su obavljali u FKS", stav je UBP 1946.

Udruženje Bordo prijatelji je najavilo da će sve podatke i dokumentaciju o načinu rada FKS i SD Sarajevo kojim raspolaže staviti na raspolaganje nadležnim organima.

Ovim putem su pozvali Adnana Hadžimuratovića, predsjednika Skupštine FKS, da u skladu sa Statutom kluba zakaže održavanje vanredne skupštine kluba, na kojoj bi se izabrali novi organi FKS.

UBP 1946 je pozvalo sve navijače FKS na "strpljenje i zajedništvo jer je postojeće stanje u FKS neodrživo i ne može dugo trajati". Alihodžića, Baljka, Čimića i Merdanovića su ovim putem pozivli da podnesu neopozive ostavke na funkcije koje obavljaju u menadžmentu kluba i tim "moralnim činom pokažu da im je interes FKS iznad vlastitog interesa".

Udruženje Bordo Prijatelji 1946 posebno naglašava da nikada neće odustati od borbe za bolje sutra svog voljenog kluba, njegov napredak i prosperitet u budućnosti, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i etikom ponašanja.