Miroslav Blažević
0

"Želimo napraviti rezultat adekvatan talentu naših nogometaša"

FENA
Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Zenici za novog selektora A-reprezentacije naše zemlje izabrao je Miroslava Ćiru Blaževića.

Osim Blaževića kandidati za mjesto, koje je ostalo upražnjeno nakon smjene Mehe Kodre, bili su Ibrahim Zukanović, Amar Osim i Nenad Gračan.

Sedamdesettrogodišnji hrvatski stručnjak, koji je rođen u Travniku, u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio je više od 20 klubova u Švicarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, kao i tri nacionalne selekcije - Švicarske, Irana i Hrvatske, s kojom na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj osvajanjem trećeg mjesta ostvario najveći uspjeh u karijeri.

Blažević je izrazio zahvalnost IO NS BiH na ukazanom povjerenju, koje će, kako je kazao "znati opravdati".

"Neće biti jednostavno ni lako, ali ja ovaj posao dugo radim. Očekujem da ćemo napraviti sve ono što naša publika priželjkuje. Uvjeren sam da svi naši igrači imaju patriotski naboj i da će shvatiti da im je čast da brane boje svoje zemlje", istakao je Blažević.

Nakon zadnjih previranja u NS BiH uzrokovanih smjenom Mehe Kodre, Blažević je naglasio da ne očekuje probleme u svom radu, jer je po njegovim riječima "u ovom trenutku neophodno sveopće jedinstvo".

"Svi moramo biti jedinstvani ukoliko želimo napraviti rezultat koji je adekvatan talentu naših nogometaša. Činjenica je da nam nije ostalo mnogo vremena i da ćemo ga morati racionalno iskoristiti kako bi što spremnije dočekali kvalifikacije za SP 2010", kazao je Blažević.

Novi selektor će prvi put voditi reprezentaciju BiH već 20. augusta u Zenici u prijajeteljskom susretu sa selekcijom Bugarske.

Kako je najavljeno Blažević će s Nogometnim savezom BiH naredne sedmice potpisati dvogodišnji ugovor kada će obznaniti i imena svojih pomoćnika u stručnom štabu.