Latvija stiže na Bilino Polje
11

Želimo li miran nastavak kvalifikacija moramo pobijediti

Piše: Edin Isanović
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras na obnovljenom Bilinom Polju igra drugu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2014. godine održava u Brazilu. Suparnik je Latvija. Osvajanje kompletnog plijena nužno je za miran nastavak kvalifikacija.

Pobjedom bi BiH po prvi put osvojila šest bodova iz dvije utakmice na otvaranju kvalifikacija. Pored toga pobjedom bi BiH ostala na prvom mjestu (zbog gol razlike) i osnažila samopouzdanje reprezentacije i selektora.

U našoj zemlji nogometna reprezentacija dobrim rezultatima ponekad zavarava tešku životnu svakodnevnicu. Selektor Sušić ima zadatak da naš državni tim odvede u Brazil. To neće biti nimalo lako.

Šef bh. državnog tima pred večerašnji okršaj upozorava.

“Latvija ima disciplinovanu ekipu, uvijek sa vraćaju kad pogriješe i igraju dosta oprezno. Ne vjerujem da će se oni zadovoljiti neriješenim rezultatom, tako da mislim da će krenuti u napad. Možda se otvore i pokušaju da nas pobjede. Teško im je doći do gola. Uvijek imaju četiri igrača pozadi, pet u sredini. Oni su nešto kao Bjelorusija, u suštini su dobra ekipa", naglasio je Sušić na pres-konferenciji.

Popularni Pape je naglasio kako bh. tim respektuje Latviju. Napominje kako su u našem taboru svjesni da ih očekuje veliko iskušenje, ali da su svi igrači savršeno mirni, skoncentrisani i motivisani za dobar rezultat na Bilinom Polju.

Primiarni cilj Zmajeva jeste udaljiti suparnika od gola, a prijetiti kroz posjed lopte. Optimizam se temelji na osnovu rada.

“Neće biti lako kao u prošloj utakmici i moramo pristupiti puno ozbiljnije. Moramo posebno obratiti pažnju na maksimalno zalaganje i koncetraciju od prve minute da nam se ne bi desilo da primimo neki rani gol", izjavio je kapiten Emir Spahić.

Da bi naši došli do pobjede, što svi vjerujemo, naši trebaju biti jaki u srcu ekipe, u vezi. To je recept za uspjeh.

Pored toga Zmajevi ni u jednom trenutku ne smiju potcijeniti Latviju, jer im se to može vratiti kao bumerang.

Zanimljivo, u sportskom dijelu Latvija je zemlja koja nacionalnim sportom broj jedan smatra hokej na ledu, slijedi košarka, a tek onda je “tu negdje” i nogomet.

Na FIFA-inoj ranking listi BiH zauzima 30. poziciju, dok je Latvija na 94. mjestu.

Utakmica u Zenici počinje u 20:10 sati uz direktan prijenos na BHT1.