Edgar Davids
0

"Želim pomoći razvoju nogometa u Sarajevu"

Razgovarao: Edin Isanović
Edgar Davids s našim novinarom (Foto: Fotoservis.info)
Edgar Davids s našim novinarom (Foto: Fotoservis.info)
Edgar Davids proglasio je pobjednika na takmičenju Red Bull Street Style u Sarajevu. Naime, nekadašnji nogometaš Ajaxa, Milana, Juventusa, Barcelone, Intera, Tottenhama je nakon finalnog dvoboja podigao ruku Nedžada Brajića. Na taj način omogućio je Brajiću putovanje na Rt dobre nade u aprilu ove godine, kada će biti održano Svjetsko prvenstvo.

Na završnom takmičenju koje je održano u Domu mladih u Sarajevu 16 street stylera borilo se za titulu najboljeg. Prema prikazanom, Nedžad je pokazao najviše i savim je zasluženo dotakao vrh.

"Pobijedio je najbolji takmičar. Pokazao je mnogo više od ostalih. Gledao sam ga u kvalifikacijama i na samom Svjetskom prvenstvu koje je održano prije dvije godine u Brazilu" kaže za Sarajevo-x.com, Edgar Davids.

Kakvi su Vaši dojmovi?

Atmosfera je bila izuzetna, sve je bilo dobro organizovano. Sve je na mene ostavilo jedan lijep dojam.

Vi ste u svojoj karijeri igrali za velikane evropskog nogometa. Nedostaju li Vam utakmice?

Ne. Kako sam prestao igrati nogomet, ne pratim više ni Ligu prvaka. Previše je bilo nogometa u mom životu.

Znači li to da niste pratili žrijebanje kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo?

Nisam. Na tu temu ne bih vam mogao ništa reći.

Znate li nekog bh. reprezentativca?

Moram vas razočarati, ne znam.

Čime se trenutno bavite?

Imam tri fondacije. Mnogo vremena provodim u kancelariji. Organizujemo ulične nogometne turnire za djecu, pronalazimo talente. Osnovni cilj jeste sklanjanje djece sa ulice i aktiviranje u sportu.

Možemo li u budućnosti očekivati otvaranje jedne takve fondacije i u BiH?

Svakako. Nadam se da ovo neće biti moja posljednja posjeta BiH. No, za takvo nešto treba podrška vaših ljudi. Mi smo otvoreni i jedva čekamo saradnju. Ne bi bio problem otvoriti još jednu fondaciju i organizovati turnire za djecu. Nadam se da mogu doprinijeti razvoju nogometa u Sarajevu. Volio bih pomoći.

Novi posao iziskuje mnogo napora?

Definitivno. Puno se putuje. Prije dva dana boravio sam u Danskoj. Jučer sam bio u Innsbrucku, potom u istom danu u Beču i Sarajevu. Već naredni dan čekaju me obaveze u Amsterdamu.