Pomoć "velikanima"
0

Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku?

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Nakon utakmice između Portugala i BiH odigrane u Lisabonu nastavlja se priča o želji čelnika FIFA-e da na Svjetskom prvenstvu gleda isključivo reprezentacije sa velikim zvijezdama u svojim sastavima, poput naših protivnika sa Cristianom Ronaldom na čelu.

Portugal je dobro počeo utakmicu, a bolja igra se isplatila nakon 31. minute golom Brune Alvesa. Nakon toga je naša reprezentacija preuzela inicijativu, i do kraja utakmice pogodila dvije prečke, stativu i imala još dvije odlične prilike preko Salihovića i Džeke.

Prema pisanju hrvatskog internet portala Index.hr, Portugal nije izgledao kao ekipa koja pripada elitnom društvu u Južnoj Africi, ali za FIFA-u, Portugal jednostavno mora biti u Južnoj Africi i to zbog svjetskog branda Cristiana Ronalda, koji se smatra jednim od najboljih igrača na kugli zemaljskoj.

Prije nekoliko sedmica predsjednik krovne svjetske fudbalske organizacije, Sepp Blatter "odao" se u jednom medijskom istupu: "Svjetsko nogometno prvenstvo bez najboljih igrača svijeta Lionela Messija i Cristiana Ronalda ne bi imalo smisla, niti bi zapravo bilo zanimljivo". Blatter je rekao, a Argentina i Messi su se nekoliko dana kasnije kvalificirali. Sada se isto očekuje i od Portugala, odnosno Cristiana Ronalda, piše Index.hr.

Nakon ovakvih Blatterovih izjava sudijske odluke od subote postaju shvatljivije. Svirao je Martin Atkinson ono što nikada ne bi u utakmicama engleske Premier Lige, a trojici naših igrača pokazao je žute kartone zbog kojih neće moći nastupiti u revanšu u Zenici. Tome još svakako treba dodati nekoliko prekršaja za Portugalce na samoj ivici 16-terca. Ne treba napominjati kakvi su šuteri Deco, Nani i Simao, iako nisu uspjeli realizovati nijedan od slobodnjaka.

Prvi korak prema raspletu koji je FIFA zacrtala, a to je odlazak Francuske, Portugala, Rusije i Grčke, napravljen je prije žrijeba parova baraža, kada je FIFA na čelu sa Blatterom odredila nosioce kako bi put "velikim" bio što lakši.

Sada je već sasvim jasno da FIFA u Južnoj Africi ne želi gledati BiH, Irsku ili Sloveniju, ekipe bez zvijezda poput Ronalda, Henryja, Arshavina, koji su mamci za medije i sponzore i mašine za pravljenje novca. Nadamo se i vjerujemo da će, uprkos svim podmetanjima, barem Zmajevi uspjeti pomrsiti račune predodređenim za odlazak na Svjetsko prvenstvo.